Μείωση για τα τεκμήρια των ΙΧ: Από 30% έως 40% έκπτωση με ισχύ από φέτος

Δημοσιεύτηκε από
Μοιραστείτε το

1a1a1aΤο υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμα μία φοροαπαλλαγή. Είναι η μείωση του τεκμηρίου των ΙΧ αυτοκινήτων και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από τη χρήση 2014.

Το υπουργείο έχει βάλει στο τραπέζι την μείωση του τεκμηρίου για τα ΙΧ αυτοκίνητα στα πλαίσια των φοροελαφρύνσεων που εξετάζει να θέσει σε ισχύ καθώς τα τεκμήρια ενοχλούν εκατομμύρια φορολογούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα και έκαναν το «λάθος» θα αγοράσουν κάποια στιγμή ένα όχημα μεγάλου κυβισμού.

«Αυτό που έγινε με τα τεκμήρια των αυτοκινήτων το 2010 ήταν μια υπερβολή», λέει στο Capital.gr και τον Σπύρο Δημητρέλη ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που έχει επεξεργαστεί το σχέδιο μείωσης των τεκμηρίων. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων όχι μόνο για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού, αλλά και για τα μεσαία. Ακόμη και ένα 1.600άρι έχει τσουχτερό τεκμήριο».

Το τεκμήριο για ένα ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών είναι 6.400 ευρώ εάν και εφόσον είναι ηλικίας από πέντε έως δέκα ετών. Με την μείωση, τo τεκμήριο μειώνεται κατά 30% και για τα αυτοκίνητα που είναι πάνω από 10% η τιμή θα είναι στο μισό καθώς θα υπάρξει μείωση της τάξεως του 50%.

Ωστόσο, αν σε αυτό το τεκμήριο προστεθεί και η τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης που είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο γίνεται κατανοητό ότι ακόμη και η κατοχή εντός μεσαίου κυβισμού οχήματος μπορεί να οδηγήσει σε υπερφορολόγηση.

Η αλλαγή που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και έχει παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση για το χρόνο υλοποίησής του, προβλέπει τη μείωση του τεκμηρίου των ΙΧ κατά 30% έως 40%. Και αυτό θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φορολογούμενοι θα δουν το όφελος από το επόμενο εκκαθαριστικό της εφορίας. Και ποιο θα είναι το όφελος. Για πολλούς θα είναι διπλό.

Οι φορολογούμενοι με χαμηλό η μηδενικό εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο για το τεκμαρτό τους εισόδημα ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και ηλικία έως δέκα ετών θα πληρώσουν μειωμένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το όχημά τους. Ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για οχήματα έως 2.500 κυβικών και με συντελεστή 10% για οχήματα υψηλότερου κυβισμού.

koolnews


Μοιραστείτε το
Κατηγορία:
We Love Car & moto
CLOSE
CLOSE
Open

Menu Title