Μοσχαρίσια burgers
#tsoulotip: 1. Δε ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στη ζύμη του κιμά, παρά μόνο όταν ψήνεται. 2. Δεν πιέζουμε και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις κατά το πλάσιμο του κιμά διότι το μπιφτέκι γίνεται πιο συμπαγές, άρα και πιο στεγνό. 3. Σε περίπτωση που δεν έχετε σχαροτήγανο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα απλό τηγάνι.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από λάπα, περασμένο δύο φορές από τη μηχανή (τα 800γρ. καθαρό κρέας και τα 200γρ. λίπος), σε θερμοκρασία δωματίου
8 ψωμάκια για burger, κομμένα οριζόντια στη μέση
3 κρεμμύδια, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
8 φέτες τυρί cheddar
16 φέτες μπέικον
2 ντομάτες, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
8 φύλλα iceberg
4 πίκλες αγγουριού, κομμένες σε λεπτές πλάγιες φέτες
2 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Πατάτες wedges τηγανητές
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τη ζάχαρη και το καραμελώνουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις είναι έτοιμο, το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Έπειτα, τοποθετούμε ένα νέο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις φέτες μπέικον και τις ψήνουμε και από τις 2 πλευρές. Μόλις ψηθούν, τις αδειάζουμε σε ένα πιάτο.Αμέσως μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και ψήνουμε τα ψωμιά από την πλευρά της ψίχας στο ίδιο τηγάνι που ψήσαμε το μπέικον. Σε περίπτωση που δούμε πως το τηγάνι δεν έχει καθόλου λιπαρότητα, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο.Στη συνέχεια, τοποθετούμε το σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πυρώσει πολύ καλά.Κατόπιν, πλάθουμε με τα χέρια μας (φορώντας γάντια μιας χρήσης) μπιφτέκια των 100-110 γρ.Αφού κάψει το σχαροτήγανο, το πασπαλίζουμε με λίγο λάδι, τοποθετούμε ένα μπιφτέκι στην επιφάνεια του, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 2,5-3 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 2 λεπτά από την άλλη.Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε το τηγάνι και το τοποθετούμε σε μία σχάρα ή σε ένα πιάτο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπιφτέκια.Για τη σύνθεση: Παίρνουμε ένα ψωμάκι. Τοποθετούμε στη μία φέτα ψωμιου 1 κ.γ. μαγιονέζα στην επιφάνεια της, την αλείφουμε ομοιόμορφα και στην άλλη φέτα απλώνουμε λίγη κέτσαπ.Ύστερα, τοποθετούμε πάνω στη μαγιονέζα ένα μπιφτέκι και το σκεπάζουμε με μία φέτα cheddar, λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια, μία φέτα ντομάτα, λίγες φέτες πίκλα αγγουριού, λίγο μαρούλι iceberg και δύο φέτες μπέικον.Καλύπτουμε με το ψωμάκι με την κέτσαπ, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπιφτέκια και σερβίρουμε.