Τάρτα με σταφύλια
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
10Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ
3Ω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
40Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
1/5
#tsoulotip: Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο, ώστε να σφίξει καλά προτού την ψήσουμε.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση:
180 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
115 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
55 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. βρώμη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό, large
Για τη γέμιση:
500 ml γάλα, πλήρες
100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ. κορν φλάουερ
3 κρόκους αυγού
1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
Σταφύλια λευκά & κόκκινα, για το σερβίρισμα
Για τη βάση: Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, τη βρώμη και φορώντας γάντια μιας χρήσης τρίβουμε το βούτυρο και το αλεύρι με τα χέρια, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.Κατόπιν, πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με μία διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.Αφού περάσει η μία ώρα, αλευρωβουτυρώνουμε δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε ανάμεσα σε αυτές τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 27 εκ. χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Αν κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.Ύστερα, αλευρωβουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε τη ζύμη πιέζοντας την καλά, ώστε να κολλήσει στο σκεύος. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει και μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.), τη βανίλια, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.Παράλληλα, προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.), την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις βράσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα σιγά-σιγά το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με μία κουτάλα.Αφού πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε το μείγμα ζάχαρης-βανίλιας μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.Όταν πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ. Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, η οποία εφάπτεται με την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.Σύνθεση: Αφού κρυώσει, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα σε όλη την επιφάνεια της βάσης και μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.Τέλος, μόλις είναι έτοιμη η τάρτα τοποθετούμε από πάνω τα σταφύλια πιέζοντας τα ελαφρώς στην κρέμα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.