Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ιωάννινα: Δίπλα στο ΚΕΘΕΑ το Δημοτικό Συμβούλιο- Άλλα θέματα από τη συνεδρίαση

Την φωνή του με δεκάδες άλλους φορείς ανά την χώρα και με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ένωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας την διατήρηση της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ και των προγραμμάτων απεξάρτησης που υλοποιεί.

Στη συνεδρίαση του σώματος, εκ μέρους του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, η κ. Αικατερίνη Διαμάντη ανέλυσε σημεία από το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και ζήτησε την στήριξη ώστε να διατηρηθεί το Κέντρο ως έχει σήμερα.

Εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» η δημοτική σύμβουλος Σοφία Μαρκούλα που είναι και Πρόεδρος στη Σχεδία, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι το νομοσχέδιο πέρα από την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, προβλέπει και την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης μεταξύ και των οποίων η «Σχεδία».

Η κ. Μαρκούλα υπογράμμισε ότι «τα Κέντρα αποτελούν πυλώνες της πρόληψης και έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες» και συμπλήρωσε ότι η εξέλιξη αυτή κλείνει αναίτια 75 κέντρα σε όλη τη χώρα αφήνοντας τεράστια κενά και στερώντας σημαντικές υπηρεσίες από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του Κέντρου και τόνισε ότι η ενοποίηση όλων των προγραμμάτων σε έναν οργανισμό με έδρα στην Αθήνα αποκόπτει τη σχέση με την κοινωνία, την ομάδα, τον θεραπευτή. «Το ΚΕΘΕΑ κλείνει, μετά από 40 χρόνια με μία τέτοια ιστορία και προσφορά θα κατεβάσει τις ταμπέλες. Αυτό αφορά όλη την κοινωνία» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε πως το πρόβλημα της εξάρτησης είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζονται όλα τα προγράμματα και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ο Δήμος είναι υποστηρικτής του ΚΕΘΕΑ διαχρονικά και η παρουσία του είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη στην περιοχή.

Με βάση όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν από το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετήθηκε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την διατήρηση του ΚΕΘΕΑ και με την προσθήκη για διατήρηση και των Κέντρων Πρόληψης.

Προ ημερήσιας διάταξης θέματα

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης που έγινε ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα στη λειτουργία της Πολεοδομίας του Δήμου λόγω της υποστελέχωσης.

Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν  σε συνάντηση που είχε με άλλους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων από τους οποίους ζήτησε τη συνδρομή τους με την διάθεση προσωπικού. Αν αυτό δεν συμβεί τότε η Υπηρεσία δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των περιοχών αυτών.

Μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί ο Δήμος Κόνιτσας με την διάθεση υπαλλήλου ενώ μετά την συνάντηση στάλθηκε προγραμματική σύμβαση και από τον Δήμο Δωδώνης για την διάθεση ενός υπαλλήλου.

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση έγινε γνωστό ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν προς έγκριση το τεχνικό πρόγραμμα και τα ανταποδοτικά τέλη για το 2024.

Παράλληλα καταρτίζεται ο προϋπολογισμός αναμένοντας και τις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τα Νομικά Πρόσωπα, οι οποίες αναμένονται μετά τις 10 Δεκεμβρίου.

Στη συνεδρίαση δόθηκαν απαντήσεις από τους αντιδημάρχους Γιώργο Αρλέτο και Νίκο Σιορόκα σχετικά με την διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου όπου στεγαζόταν η Πολεοδομία. Από την Οικονομική Επιτροπή ελήφθη απόφαση για αξιοποίηση προκειμένου να μετατραπεί το ακίνητο σε ξενοδοχείο ή σε χώρο πολυτελών διαμερισμάτων. Η απόφαση έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη και με την έγκρισή της θα μπορέσει να ακολουθήσει ανοιχτή διακήρυξη για το ακίνητο το οποίο αποτελεί κληροδότημα και η αξιοποίηση συνάδει με τη βούληση του διαθέτει.

Απαντήσεις για δράσεις που σχεδιάζει το Τμήμα Τουρισμού έδωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης με αφορμή το αίτημα που κατατέθηκε από την «Ενότητα Πολιτών» για πάγωμα όλων των σχετικών διαδικασιών.

Ο κ. Λώλης ανέφερε ότι πρόκειται για μία σειρά έργων και δράσεων που έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Αλληλεγγύης. «Ως Δήμος υποβάλλαμε την πρόταση για χρηματοδότηση με συγκεκριμένες μελέτες και με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων και έργων. Αυτά εγκρίθηκαν και στη βάση της έγκρισης δρομολογείται η υλοποίησή τους» ανέφερε ο κ. Λώλης συμπληρώνοντας ότι εάν η νέα Δημοτική Αρχή επιθυμεί διαφοροποιήσεις ως προς τον προϋπολογισμό μπορεί αυτό να γίνει μέσα από συνεργασία.

 

 

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή