Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Cern: Νέος υπερεπιταχυντής μπορεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά του σύμπαντος

Ερευνητές στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο στην Ελβετία υπέβαλαν προτάσεις για έναν νέο, πολύ μεγαλύτερο, υπερεπιταχυντή. Στόχος του είναι να ανακαλύψει νέα σωματίδια που θα φέρουν επανάσταση στη φυσική και θα οδηγήσουν σε μια πληρέστερη κατανόηση του πώς λειτουργεί το Σύμπαν.

Εάν εγκριθεί, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το LHC ο οποίος κατασκευάστηκε από το ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών (CERN) μεταξύ του 1998 και 2008 σε συνεργασία με περισσότερους από δέκα χιλιάδες φυσικούς και εκατοντάδες πανεπιστήμια και εργαστήρια σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Ο υπάρχον επιταχυντής βρίσκεται σε μια σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων (προϋπάρχουσα υπόγεια σήραγγα του επιταχυντή LEP) και σε βάθος 175 μέτρων κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας κοντά στη Γενεύη.

Δεν λείπουν οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι ίσως είναι σπατάλη η κατασκευή ενός νέου ισχυρότερου επιταχυντή, όταν τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε κάτι πιο άμεσα χρήσιμο, όπως η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ή για νέες βιοϊατρικές ανακαλύψεις.

Το κόστος του εκτιμάται σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν και θεωρείται ότι θα καταβληθεί σιγά-σιγά από πολλές χώρες σε διάστημα αρκετών ετών. Αυτά τα χρήματα – που είναι μόνο το αρχικό κόστος κατασκευής – θα προέλθουν από τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν εάν έχει οικονομικό νόημα.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) ήταν η ανίχνευση ενός νέου σωματιδίου που ονομάζεται μποζόνιο Higgs το 2012, αναφέρει ο Guardian. Αλλά από τότε η φιλοδοξία του να εντοπίσει δύο ιερά δισκοπότηρα της φυσικής – τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια – έχουν αποδειχθεί άπιαστες και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν φθηνότερες επιλογές.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή