Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 13 Ισραηλινούς και7 ξένους ομήρους με αντάλλαγμα 39 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 13 Ισραηλινούς και 7 ξένους ομήρους το Σάββατο με αντάλλαγμα 39 Παλαιστίνιους που έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν αργότερα το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ονόματα έξι γυναικών και 33 ανήλικων αγοριών, επιβεβαίωσε ο Majed Al Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σε ανάρτησή του στο X.

Μεταξύ των ισραηλινών αιχμαλώτων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας είναι οκτώ παιδιά, πέντε γυναίκες και επτά ξένοι υπήκοοι, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση έγινε αφού η Χαμάς καθυστέρησε τις απελευθερώσεις για αρκετές ώρες, λέγοντας ότι το Ισραήλ παραβίασε τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε θέσει τις βάσεις για τέτοιου είδους ανταλλαγές. Το Σάββατο σηματοδότησε τη δεύτερη ημέρα μιας τετραήμερης εκεχειρίας.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Η εμπλοκή της τελευταίας στιγμής δημιούργησε μια τεταμένη κατάσταση τη δεύτερη ημέρα της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός με τους Ισραηλινούς να απειλούν ότι ο στρατός θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα εάν οι αιχμάλωτοι δεν απελευθερωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, όλα φαίνονταν να πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Φορτηγά με βοήθεια εισέρχονταν στη Γάζα, η Χαμάς παρέδωσε στους μεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο έναν κατάλογο με περισσότερους από δώδεκα ομήρους που προορίζονταν για απελευθέρωση και η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ ετοίμασε έναν κατάλογο με δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους προς απελευθέρωση.

Όμως το σούρουπο, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι καθυστερεί την απελευθέρωση λόγω των παραβιάσεων της εκεχειρίας από το Ισραήλ, όπως είπε. Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι οι παραδόσεις βοήθειας που επέτρεψε το Ισραήλ υπολείπονταν των υποσχέσεων του και ότι δεν έφτανε αρκετή βοήθεια στη βόρεια Γάζα -το επίκεντρο της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ και η κύρια ζώνη μάχης. Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι δεν απελευθερώθηκαν αρκετοί βετεράνοι κρατούμενοι κατά την πρώτη ανταλλαγή την Παρασκευή.

«Αυτό θέτει τη συμφωνία σε κίνδυνο και έχουμε μιλήσει με τους διαμεσολαβητές γι′ αυτό», δήλωσε στη Βηρυτό ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Την πρώτη ημέρα της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός, η Χαμάς απελευθέρωσε 24 από τους περίπου 240 ομήρους που είχε συλλάβει κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο, και το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους από τη φυλακή. Αυτοί που απελευθερώθηκαν στη Γάζα ήταν 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Νωρίτερα το Σάββατο, οι διαμεσολαβητές παρείχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το αν 13 ή 14 όμηροι επρόκειτο να απελευθερωθούν. Με τρεις Παλαιστίνιους κρατούμενους να απελευθερώνονται για κάθε όμηρο σύμφωνα με τη συμφωνία, ο αντίστοιχος αριθμός των απελευθερωμένων Παλαιστίνιων κρατουμένων θα ήταν 39 ή 42.

Συνολικά, η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει τουλάχιστον 50 ισραηλινούς ομήρους και το Ισραήλ 150 παλαιστίνιους κρατούμενους, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας – όλοι τους γυναίκες και παιδιά.

«Θετικά μηνύματα» για πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ λέει ότι η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί μια επιπλέον ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται – κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει να συμβεί.

Ξεχωριστά, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ έφτασε στο Ισραήλ το Σάββατο για να συντονιστεί με τα μέρη επί τόπου και ”να διασφαλίσει ότι η συμφωνία συνεχίζει να κινείται ομαλά”, σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για την επίσκεψη.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Η έναρξη της παύσης πυρός έφερε την πρώτη ηρεμία για 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ταλανίζονται από τους ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχουν εκδιώξει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού από τα σπίτια τους και έχουν ισοπεδώσει κατοικημένες περιοχές. Τα πυρά ρουκετών από μαχητές της Γάζας προς το Ισραήλ επίσης σίγησαν.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή