Την πρώτη παγκοσμίως εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου ανακοίνωσε η Κυβερνήτης της Αλαμπάμα των ΗΠΑ Αλαμπάμα.
Ο ΟΗΕ να έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες πως η μέθοδος αυτό ενδέχεται να συνιστά ”βασανιστήριο”. Τονίζουν πως πρόκειται για «μη δοκιμασμένη μέθοδο εκτέλεσης» και ο κατάδικος μπορεί να υποβάλλεται σε μια ”σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή ακόμη και σε βασανιστήριο».
Ο καταδικασμένος στην εσχάτη των ποινών Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, εξέπνευσε στις στις 4:25 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στην φυλακή της Άτμορ. Είχε καταδικαστεί το 1996 για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της ενώ οι αρχές είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς την εκτέλεσή του το 2022, με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα.


Σε αυτού του είδους τις εκτελέσεις ο θάνατος προκαλείται από υποξία. Το άτομο εισπνεύει καθαρό άζωτο, το οποίο σταδιακά στερεί τον οργανισμό από οξυγόνο. Χάνει τις αισθήσεις του. και αργά αλλά σταθερά οι λειτουργίες του σώματος σταματούν. Εάν δεν υπάρξουν αστοχίες εντός κάποιων λεπτών επέρχεται ο θάνατος.
Στην πράξη βέβαια, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί και επικριτές της μεθόδου τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα ούτε τόσο ανώδυνα όπως παρουσιάζονται.
Μάλιστα η μέθοδος κατά κανόνα δεν χρησιμοποιείται ούτε από τους κτηνιάτρους καθώς κυρίως για τα θηλαστικά το ανοξικό περιβάλλον που προκαλεί μεγάλη αγωνία στο ζώο.
Οι συνήγοροι του Σμιθ είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να μην εκτελεστεί η θανατική ποινή, επικαλούμενοι παραβίαση 8ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την κακομεταχείριση κρατουμένων καθώς ο πελάτης του είχε επιζήσει της πρώτης ανεπιτυχούς και εξαιρετικά επώδυνης προσπάθειας εκτέλεσής του, κάτι που κατά τους ίδιους αποτέλεσε βασανιστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως ήταν αρνητικό.