Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Tι θα συμβεί στο σώμα μας αν πίνουμε πράσινο τσάι κάθε μέρα

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Είτε μας αρέσει το πράσινο, είτε το μαύρο, είτε το τσάι ουλόνγκ και τα τρία προέρχονται από το ίδιο φυτό: Την Camellia sinensis.

Aπλώς, κατά την παραγωγή του πράσινου τσαγιού, τα φύλλα του φυτού μαγειρεύονται αμέσως στον ατμό, προκειμένου να αποφευχθεί η ζύμωση και να διατηρηθούν πράσινα.

Eδώ και χιλιετίες, η ανατολική ιατρική υμνεί το πράσινο τσάι για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία. Και η σύγχρονη έρευνα όμως, αποδεικνύει πως πράγματι, το πράσινο τσάι ευεργετεί την υγεία και προάγει την ευεξία με διάφορους τρόπους. Ποια είναι όμως τα κυρίαρχα πλεονεκτήματά του;

Οκτώ οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

1. Συμβάλλει στην υγιή όψη του δέρματός μας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του 2023, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο πράσινο τσάι συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UVB, ενώ παλαιότερη έκθεση, του 2012, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής και άλλων δερματικών ζητημάτων.

2. Περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου

Ένα από τα πιο τεκμηριωμένα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι οι αντικαρκινικές του ιδιότητες. Περισσότερες από 5.000 μελέτες που ερευνούν τη σύνδεση του πράσινου τσαγιού με την εμφάνιση του καρκίνου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού και άλλες βιοδραστικές ενώσεις συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτη, του στόματος και του δέρματος.

3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το πράσινο τσάι μας προσφέρει περισσότερες ευεργετικές κατεχίνες από το μαύρο ή το τσάι ουλόνγκ, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition.

Οι κατεχίνες είναι μια υποκατηγορία φλαβονοειδών, που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στα φύλλα του φυτού Camellia sinensis και φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

4. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού παρουσίασαν βελτιώσεις σε ήπιες γνωστικές βλάβες.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, το πράσινο τσάι αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού

5. Το πράσινο τσάι βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, καθώς και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Και πώς το πετυχαίνει αυτό; Βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη και τα φλαβονοειδή, στοιχεία τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην εξάλειψη των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Αυτά τα οφέλη είναι όλα τους εξαιρετικά χρήσιμα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, καθώς και για τη μείωση των επιπλοκών από τον διαβήτη όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

6. Το πράσινο τσάι κάνει καλό στην καρδιά

Οι πολυφαινολικές κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι βελτιώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, που αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς μας.

7. Μας βοηθά να παραμένουμε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι

H καφεΐνη και άλλες βιοδραστικές ενώσεις του πράσινου τσαγιού μας βοηθούν να μην νιώθουμε κουρασμένοι. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού στο αμινοξύ, L-θεανίνη, το οποίο μας χαλαρώνει και μας βοηθά να εστιάζουμε καλύτερα στις πληροφορίες που χρειαζόμαστε προκειμένου να φέρουμε εις πέρας μια υποχρέωση

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή