Ραντεβού στις Βρυξέλλες με τον ισραηλινό και παλαιστίνιο ομόλογο τους του έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών τις ΕΕ με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μαίνεται.
Εν όψει της συνάντησης μάλιστα σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτες Μαδρίτης και Βρυξέλλες έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά.
Ενόψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.
Το σχετικό εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».


Araya Doheny via Getty Images
Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν —αντίστοιχα το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με την προσωρινή ημερήσια διάταξη— στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που εστιάζει πρωτίστως στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολη. Επίσης παρόντες θα είναι οι υπουγοί Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Ιορδανίας και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.
Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη.
″Συνέπειες” για όσους απορρίψουν τον διάλογο για ειρήνη;
Το έγγραφο της ΕΕ υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.
Το εάν οι 27 θα ενέκριναν αυτή την ιδέα όμως δεν είναι διόλου βέβαιο. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία χαρακτηρίζονται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.
Από την άλλη υπάρχουν χώρες της ΕΕ που έχουν υψώσει εδώ και καιρός τις φωνές τους ζητώντας άμεση, πλήρη παύση πυρός και θέτουν ανοιχτά θέμα ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Μίχελ Μάρτιν λίγες ώρες πριν την σύνοδο στις Βρυξέλλες δήλωσε πως το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει» για τους θανάτους αμάχων αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 25.000.
«Καταδικάζω τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Είναι σοκαριστικός. Είναι φρικιαστικός. Δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί».
Ο δε επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, με την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Thierry Monasse via Getty Images

Mike Kemp via Getty Images
Ο πόλεμος αποτελεί «ήδη αντικείμενο έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τη γενοκτονία» και η Ιρλανδία διέθεσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση 3.000.000ευρώ στο ΔΠΔ για να το διευκολύνει στην έρευνά του.
Η Ιρλανδία θα εξετάσει προσεχώς αν θα συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής αφού περάσει το προκαταρκτικό στάδιο, είπε: «κανένας δεν μπορεί να συμμετάσχει αυτή τη στιγμή, ούτε καν η Παλαιστίνη».
Σκληρή στάση προς το Ισραήλ τηρούν και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ισπανία.
Κάθετα αντίθετος…σε όλα ο Νετανιάχου
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει πως απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σχέδιο περί ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης, μετά τις διαρροές πως οι ΗΠΑ ήδη το επεξεργάζονται.
Την Κυριακή επίσης ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε εξίσου «κατηγορηματικά» τους όρους της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία η επίθεση ήταν «αναγκαίο βήμα» και μια «φυσιολογική απάντηση» μπροστά σε «όλες τις ισραηλινές συνωμοσίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».