Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατέθεσε σήμερα την επίσημη υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup
σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την ΕΡΤ να αναφέρει πως ο υπουργός ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του λίγο πριν λήξει η σχετική προθεσμία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Eurogroup έχουν υποβάλει οι εξής δύο υπουργοί:
- Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας
- Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Προϋπολογισμού, αρμόδιος για την Διοικητική Απλούστευση, του Βελγίου
Ο 42χρονος Έλληνας πολιτικός, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μόλις οκτώ μήνες, φέρεται να έχει κερδίσει τον σεβασμό των Ευρωπαίων ομολόγων του, με αποτέλεσμα να θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Ιρλανδού Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος αποχώρησε αιφνιδιαστικά από το εν λόγω πόστο, το οποίο κατείχε για περισσότερα από πέντε χρόνια.
- Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Ποιος είναι ο Βαν Πέτεγκεμ
Ο 45χρονος Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, μοναδικός αντίπαλος του Πιερρακάκη, είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου και ένα από τα πλέον έμπειρα μέλη του Eurogroup. Από τον Φεβρουάριο του 2025 ανέλαβε υπουργός Προϋπολογισμού στην κυβέρνηση του Μπάρτ ντε Βέβερ, ενώ προηγουμένως υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών υπό τον Αλεξάντερ ντε Κρόο. Είχε μάλιστα την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κατά τη βελγική προεδρία το 2024
Η υποψηφιότητα του Βαν Πέτεγκεμ θεωρείται κρίσιμη, καθώς το Βέλγιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη χρήση ρωσικών «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας.
Στην αρχική λίστα των υποψηφίων υπήρχε και ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο, ο οποίος, όμως, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Το υπουργείο του εξήγησε ότι η Ισπανία «θα παραμείνει δεσμευμένη στην ενίσχυση του Eurogroup ως κινητήριας δύναμης της οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης», με στόχο να διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Έντονες ζυμώσεις και συμμαχίες πριν την εκλογή
Όσον αφορά στην εκλογή του προέδρου του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών των 20 χωρών της νομισματικής ένωσης θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο στη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, με κάθε χώρα να έχει ίσο δικαίωμα ψήφου (μία). Ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφίατων υπουργών της Ευρωομάδας, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης για την Ευρωομάδα, δηλαδή με τουλάχιστον 11 από τις 20 ψήφους.
Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν έντονες ζυμώσεις και να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες.
Το Eurogroup έχει μόλις τέσσερις προέδρους στην ιστορία του από το 2005: τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Μάριο Σεντένο και τον Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα τον Νοέμβριο. Η ανανέωση της ηγεσίας έρχεται σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων για την Ευρωζώνη: δημοσιονομικοί κανόνες, στήριξη στην Ουκρανία και η ανάγκη για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση.
Ως εκ τούτου, η θέση του προέδρου του Eurogroup είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο επικεφαλής του εκπροσωπεί τους υπουργούς Οικονομικών σε διεθνή φόρουμ όπως η G7, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης.






