Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2026
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αναβίωσε και φέτος το ξεχωριστό έθιμο «Μοιρολόι της Παναγίας» στην Κοπάνη Ιωαννίνων

spot_img

Ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο έθιμο αναβίωσε και αυτή τη χρονιά στην Κοπάνη Ιωαννίνων. Ένα έθιμο που το έχουν επαναφέρει και πλέον δίνει ζωή στο χωριό.

Από νωρίς το πρωί κάτοικοι όλων των ηλικιών, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, ψέλνουν το Μοιρολόι της Παναγίας, σε όλα τα σοκάκια. Τρεις ομάδες, κοντά στα 40 με 50 άτομα μικροί και μεγάλοι κρατούν ζωντανό αυτό το έθιμο.

Ο αντιπρόεδρος της Φιλοπροόδου Κίνησης Κοπάνης, Ευθύμιος Κουτρούμπας μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για αυτό το έθιμο που έχει ήδη ενταχθεί και στην Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

«Σήμερα λοιπόν καταφέραμε λοιπόν με τρεις ομάδες ομάδες ανθρώπων να περπατήσουμε όλο το χωριό, όλα τα σπίτια που ήταν ανοικτά προκειμένου να δώσουμε χαρά σε όλους αυτούς που μας περίμεναν και μας περίμεναν ειλικρινά στην πόρτα. Όλος ο κόσμος έχοντας ετοιμάσει το τσίπουρο, τα γλυκά, τα νηστίσιμα, τα αυγά, ακόμη και τα χρήματα προκειμένου να μας βοηθήσουν για τον σύλλογο. Οπότε λοιπόν ήταν ένα έθιμο το οποίο ζωντάνεψε το χωριό μας. Ήρθε πάρα πολύς κόσμος στην πλατεία του χωριού και καταφέραμε έτσι να φέρουμε τον κόσμο κοντά μας και να κρατήσουμε το έθιμο αυτό, το οποίο έχει ενταχθεί στην Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από το 2023. Σήμερα είχαμε κοντά μας και αρκετά μικρά παιδιά τα οποία το χάρηκαν πάρα πολύ. Επίσης να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ την ΕΡΤ η οποία μας έδωσε το βήμα αυτό προκειμένου το έθιμο αυτό να ακουστεί σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου. Το χωριό μας έχει ανθρώπους στην Αμερική, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Αυστραλία και ήταν μια ευκαιρία να το δούνε. Στα σπίτια που πήγαμε οι άνθρωποι που μας έβλεπαν, συγκινήθηκαν και έκλαιγαν μαζί μας γιατί ήταν κάτι το οποίο το περίμεναν όλο το χρόνο», ανέφερε ο κ.Κουτρούμπας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή