Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ίδρυση Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

spot_img

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δικαιωμάτων του παιδιού με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δημιουργείται το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού, μια πρωτοβουλία που ενισχύει τη δέσμευση του πανεπιστημίου στην κοινωνική του αποστολή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, παρουσία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κας Άννας Μπατστάτου και του Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία της καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, κας Λίδας Στεργίου, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση της συμφωνίας.

Στρατηγική εξωστρέφειας και κοινωνικής παρέμβασης

Η ένταξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο δίκτυο πανεπιστημίων που συνεργάζονται με τη UNICEF αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αυξανόμενης εξωστρέφειας του ιδρύματος. Πρόκειται για το όγδοο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που συνάπτει τέτοιου είδους συνεργασία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής της ανώτατης εκπαίδευσης στην προώθηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Είναι μία πολύ σημαντική κίνηση, ενταγμένη στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θέλουμε εξωστρέφεια με απτά δείγματα και με αποτελέσματα που θα βλέπει τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και η κοινωνία», τόνισε η Πρύτανης.

Η σημασία του Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το Κέντρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την έρευνα, την εκπαίδευση και τη χάραξη πολιτικών που αφορούν την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Όπως σημείωσε ο Dr. Khalil, τα πανεπιστήμια έχουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης, παρέχοντας επιστημονική γνώση σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNICEF.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, κυρία Μαρίνα Μπέση, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας πανεπιστημίων και διεθνών οργανισμών, επισημαίνοντας ότι «η ανταλλαγή πόρων, καλών πρακτικών και ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δράση για τα δικαιώματα του παιδιού».

Δράσεις και μελλοντικά σχέδια

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η UNICEF έχουν ήδη συνεργαστεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Stitch for Integration», το οποίο υποστηρίζει την εκπαιδευτική ένταξη παιδιών με προσφυγική εμπειρία. Το νέο Κέντρο αναμένεται να αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες, διευρύνοντας το πεδίο δράσης του.

Επιπλέον, το Κέντρο θα συμβάλει στη δημιουργία δικτύου κέντρων δικαιωμάτων του παιδιού σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σχεδιάζονται ήδη συνέδρια και δράσεις ενημέρωσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Ένα νέο κεφάλαιο για την Ήπειρο

Η δημιουργία του Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ήπειρο, μια περιοχή που αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη. Οι ομιλητές της εκδήλωσης τόνισαν την ανάγκη για ισχυρές συνέργειες που θα επιτρέψουν την ουσιαστική υποστήριξη των παιδιών στην περιοχή.

«Κάθε μέτρο, κάθε δίκτυο προστασίας, κάθε δομή που υπηρετεί την προστασία του παιδιού είναι απολύτως απαραίτητη», ανέφερε η κ. Λίδα Στεργίου.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τζόκας – Βάσω Γκόρου

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή