Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ιωάννινα: Τα συνεργατικά βήματα των έξι δήμων – πιλότων της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα

Ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα, η συνάντηση εργασίας των έξι ελληνικών δήμων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Κοζάνη) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Οι εκπρόσωποι των δήμων επιβεβαίωσαν τη σημασία της κοινής διεκδίκησης ευρωπαϊκών, δημόσιων και ιδιωτικών πόρων και συζήτησαν την πρόοδο αλλά και τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Ένα βασικό συμπέρασμα ήταν η αξία της δικτύωσης μέσω του Climanet, που θα ενισχύσει τις κοινές διεκδικήσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία και την νομική κατοχύρωση του δικτύου.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η διασφάλιση κοινού ενεργειακού χώρου για επενδύσεις ΑΠΕ και η δημιουργία στοχευμένου προγράμματος «Εξοικονομώ» για τους έξι δήμους.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη για την υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι τους. Αυτή η δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο, απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασία μεταξύ των δήμων. Επιπλέον, συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας κοινής μεθοδολογίας καταγραφής και μέτρησης της μείωσης των ρύπων, καθώς και η λειτουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας παρακολούθησης των κλιματικών συμφώνων κάθε δήμου για την επίτευξη άμεσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή