Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναγκαίες αλλά όχι υποχρεωτικές οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού Ηγουμενίτσας

«Η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να μετράει τους ρύπους στην περιοχή του λιμένα Ηγουμενίτσας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πληρείται το πληθυσμιακό κριτήριο του νόμου, κατά τη συζήτηση της ερώτησης της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές με πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων.

Μετά από επικοινωνία της παράταξης με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και σύμφωνα με τα έγγραφα που χορήγησε η ΟΛΗΓ, προέκυψε ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει δεδομένα που να είναι διαθέσιμα στο κοινό ή ενημερωμένα στοιχεία για τη ρύπανση κατά το 2023, αλλά μόνο για το 2022, ενώ τα διαγράμματα των αέριων ρύπων που χορηγήθηκαν περιλαμβάνουν μόνο μέσες τιμές και όχι για τις ώρες αιχμής της δραστηριότητας του λιμένα, ενώ από τις καταγραφές που υπάρχουν φαίνεται πως οι τιμές για το μονοξείδιο του άνθρακα είναι σταθερά αυξημένες.

Στην ερώτηση του “Κοινού των Ηπειρωτών”, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας για έρευνα αγοράς για την εγκατάσταση μηχανημάτων μέτρησης.

Μάλιστα, ανέφερε, πως, «ενώ τα πλοία είναι υποχρεωμένα όταν προσεγγίζουν το λιμάνι να λειτουργούν με ηλεκτροκίνηση, αυτό δε συμβαίνει με αποτέλεσμα οι καπνοί να αιωρούνται πάνω από το λιμάνι»

Ο Ιατρικός Σύλλογος, σε έγγραφό του μετά από αίτημα της Περιφερειακής Συμβούλου Παναγιώτας Αγγέλη, η οποία εισηγήθηκε το θέμα, σημειώνει πως  «Οι πολυάριθμες προσεγγίσεις πλοίων στο λιμάνι της πόλης, ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες,  αλλά και τα οχήματα που αυτά μεταφέρουν και διασχίζουν την πόλη λόγω της έλλειψης  περιφερειακής οδού  είναι υπεύθυνα για την εκπομπή βλαβερών μικρό σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης. Όλες οι σύγχρονες μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τόσο την νοσηρότητα όσο και την θνητότητα. Είναι προφανές ότι θεωρούμε ότι η μέτρηση των αερίων ρύπων σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Ηγουμενίτσας είναι απαραίτητη. Ως ιατρική κοινότητα αντιλαμβανόμαστε την χρησιμότητα των μετρήσεων καθώς μέσω έκδοσης  ανακοινώσεων θα γίνονται  συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες κατοίκων της πόλης να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις υπαίθριες δραστηριότητες σε ώρες και ημέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα αυξημένη».

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή