Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πρέβεζα: Παρέμβαση για τις στέγες από αμίαντο από τον βουλευτή Κώστα Μπάρκα

Την άμεση απομάκρυνση αμιάντου από τις στέγες των κατοικιών στον Ν.Ωρωπό του Δήμου Πρέβεζας, ζητά για πολλοστή φορά, με Ερώτησή του από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργό Ανάπτυξης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας. 

Στην ερώτησή του ο κ. Μπάρκας χαρακτηριστικά αναφέρει:

Οι κάτοικοι του Ωρωπού Πρέβεζας ζουν εκτεθειμένοι στον καρκινογόνο αμίαντο, γνωστό με την εμπορική ονομασία “Ελλενίτ”, εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια, καθώς οι οροφές των σπιτιών τους είναι κατασκευασμένες από το επικίνδυνο υλικό. Σήμερα, οι στέγες των σπιτιών του Ωρωπού Πρέβεζας έχουν φθαρεί και οι ίνες του αμίαντου διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία. Πρόκειται για ένα από τα πιο τοξικά υλικά με αποδεδειγμένους παράγοντες καρκινογένεσης, στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική αντικατάσταση των οροφών με δικά τους έξοδα. Παραμένουν όμως ακόμη εκατό (100)περίπου κατοικίες που έχουν στέγες από «Ελλενίτ». Λόγω, ωστοσο των δυσμενών οικονομικών συνθηκών οι πολίτες αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση του επικίνδυνου αμιάντου με άλλα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των ίδιων αλλά και των κατοίκων των γειτονικών κτιρίων.

Επειδή, το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά τη δημόσια υγεία, πρέπει να βρεθεί ειδική Κρατική Χρηματοδότηση ή μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα υλικά, και η απομάκρυνση του καρκινογόνου αυτού υλικού πρέπει να γίνει σταδιακά από ειδικό ειδικευμένο συνεργείο και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής, καταλήγει ο βουλευτής Πρέβεζας.

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή