Η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να αποτελεί το επόμενο βήμα για τους δημοσιογράφους και να παρίστανται σε ένα γεγονός μέσω ολογραμμάτων.
Σε αυτόν τον κόσμο του μέλλοντος εισάγει το κοινό ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος, από την εμπορική έκθεση της Άρτας.
Από το περίπτερο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, ο Αλέξανδρος Τζάλας κοσμήτορας στο τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξηγεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων με πλήθος εφαρμογές.
Πόσο περίεργο ακούγεται η ανάλυση σημάτων που προέρχονται από τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύς, δηλαδή από βιολογικό υλικό. Τα σήματα υπήρχαν πάντα, απλά τώρα μπορούμε να τα διαβάσουμε, να τα αναλύσουμε και να τα ερμηνεύσουμε.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξυπηρετήσει ειδικά στην ιατρική και την βιολογία, όπου οι εφαρμογές είναι τεράστιες. Καλύτερη διάγνωση από τους γιατρούς, εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή για κάθε ασθενή και καλύτερη θεραπεία.
Η τεχνολογία είναι πλέον πολύ φιλική και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για όλες τις ηλικίες, με συσκευές αναγνώρισης φωνής και προσώπου, ανεξάρτητα από το πόσο είναι κάποιος εξοικειωμένος με αυτήν. Ενδεικτικά, ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός θα είναι το απαραίτητο βοήθημα σε λίγα χρόνια για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης, όρασης ή επαφής με το περιβάλλον, σε 24ωρη βάση. Θα μπορούν να είναι συνδεδεμένοι με ένα άτομο, δίνοντας σήμα κινδύνου εάν παύσει κάποια ζωτική του λειτουργία.
Με την εικονική πραγματικότητα πολύ σύντομα ακόμη και αυτή η γενιά από την άνεση του καναπέ της θα κάνει το άλμα από τις έξυπνες πόλεις προς τους μακρινούς κόσμους του σύμπαντος, σε διαστρικά ταξίδια, αρκεί να μην πιαστεί στα δίχτυα της φαντασίας και καταλήξει να ζεί μέσω ενός Avatar. Τα ευφυή συστήματα απευθύνονται σε όλους, αλλά οι χρήστες απαιτείται να διαθέτουν στοιχειώδη νοημοσύνη.
www.ertnews.gr