Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Aγιοι Ανάργυροι: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο των αστυνομικών για ενδοοικογενειακή βία

Από τον Αύγουστο του 2021 σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας εστάλη ένας πολυσέλιδος οδηγός ενεργειών ανταπόκρισης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μέσα σε 21 σελίδες με σαφήνεια αναλύεται η υφιστάμενη νομοθεσία για το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και το τι πρέπει να πράξουν Αξιωματικοί Υπηρεσίας τμημάτων, πληρώματα περιπολικών και τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης.

Βάσει του νόμου η ενδοοικογενειακή βία είναι αδίκημα, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μόνο και μία απλή αναφορά του θύματος είναι ικανή να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, να σχηματιστεί δικογραφία και να ξεκινήσει έρευνα.

Όλα αυτά τα δεδομένα ήταν αρκετά, προκειμένου η 22χρονη αστυφύλακας, η οποία εκτελούσε χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας, να ξεκινούσε τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του 39χρονου. Δεν πρόλαβε, όμως, γιατί ελάχιστα λεπτά μετά της κατάφερε τα φονικά χτυπήματα έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Στον «οδηγό» υπάρχουν ξεχωριστές οδηγίες για τη συμπεριφορά, που θα πρέπει να έχουν οι ένστολοι απέναντι στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τις δικονομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν, ακόμα και τις φράσεις που πρέπει να χρησιμοποιούν.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή