Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αν μας συμβεί αυτό καθώς στρώνουμε το τραπέζι μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι άνοιας

Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου

Κάθε τι μικρό, από το βούρτσισμα των δοντιών, έως τα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ, μπορούν να αποκαλύψουν πρώιμα σημάδια άνοιας. Και τώρα, από ό,τι φαίνεται, τα πρώιμα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και όταν στρώνουμε το τραπέζι.

Πρόσφατα, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ του Καναδά μοιράστηκε τα δέκα πρώιμα σημάδια άνοιας. Το δέκατο αφορά τα «προβλήματα ως προς την κατανόηση και την επεξεργασία οπτικών και χωρικών πληροφοριών».

Όσοι πάσχουν από πρώιμη άνοια «μπορεί να αντιλαμβάνονται ως αληθινή πρόκληση το να βρουν τον δρόμο από το ένα δωμάτιο του σπιτιού στο άλλο ή το να τοποθετήσουν τα σερβίτσια σωστά και γρήγορα σε ένα τραπέζι», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρχικά, όλα όσα προαναφέρθηκαν, δεν είναι σώνει και ντε σημάδια άνοιας. Ωστόσο, «μερικές φορές η άνοια μπορεί πράγματι να είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων και είναι σημαντικό να δούμε έναν γιατρό και έναν οφθαλμίατρο για να ελέγξουμε τα πάντα έγκαιρα», προειδοποιεί η Εταιρεία Αλτσχάιμερ του Καναδά.

Τέτοια ζητήματα ενδέχεται να προκύψουν λόγω χωρικών και οπτικών αλλαγών στον εγκέφαλο, οι οποίες οφείλονται στην άνοια. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως μέρος οπτικών προβλημάτων, που μπορεί και αυτές να συνδέονται με την πάθηση.

«Μερικοί άνθρωποι με άνοια μπορεί επίσης να έχουν οπτικές δυσκολίες επειδή η άνοια επηρεάζει τα μέρη του εγκεφάλου που χειρίζονται τις οπτικές πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από τα μάτια. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν προβλήματα όρασης, ακόμα κι αν έχουν υγιή μάτια», προσθέτει η εταιρεία.

Πώς η απραξία μπορεί να επηρεάσει όσους πάσχουν από άνοια

Η απραξία επηρεάζει την ικανότητα των πασχόντων να εκτελέσουν απλές και εξαιρετικά συνηθισμένες ενέργειες, παρά τη φυσιολογική μυϊκή τους δύναμη. Σε τέτοιες περιτπώσεις, ενώ όλα τα μυϊκά συστήματα είναι παρόντα, πολύ απλά δεν μπορούν να συντονιστούν.

Ένα άτομο με άνοια, ξέρει τι πρέπει να κάνει και έχει τη δύναμη να το κάνει. Απλά δεν μπορεί να πείσει τον εγκέφαλό του να ξεμπερδέψει τα πολλαπλά μηνύματα που σχετίζονται με αυτήν την εργασία, η οποία μπορεί να είναι τρομερά απλή, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το στρώσιμο του κρεβατιού ή του τραπεζιού.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή