Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Διεθνής ανησυχία για την επίθεση στη Ράφα – «Ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς, απορρίπτει το Ισραήλ

Την επίθεση στη Ράφα, παρά τις διεθνείς φωνές και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, προχωρά το Ισραήλ, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να επιδεινώνεται δραματικά πλέον.

Η Χαμάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα (6/5) ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε μια δήλωση πως ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους.

Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς υπολείπεται των απαιτήσεων του Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να λέει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με διαπραγματευτές ώστε να προσπαθήσει να επιτύχει μια αποδεκτή συμφωνία.

Παράλληλα, το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτευχθούν άλλοι πολεμικοί στόχοι της χώρας.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ο στρατός επιχειρεί εναντίον στόχων της Χαμάς «με στoχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα. Νωρίτερα, ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (6/5) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα Kερέμ Σαλόμ θα είναι ανοικτό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα».

Ο Λευκός Οίκος καταβάλλει μεγάλη διπλωματική προσπάθεια μέσω και του επικεφαλής της CIA που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και ημέρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία έτσι ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επέμβασης στην Ράφα, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία. Ο Μπαιντεν έχει εξηγήσει επανειλημμένως στον Νετανιάχου ότι αντιτίθεται σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ενώ όπως ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων είναι η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή.

Αντίθετη η διεθνής κοινότητα

Η Γαλλία επανέλαβε τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ανησυχεί βαθιά» για την προοπτική μιας στρατιωτικής εισβολής στη Ράφα, δεδομένου του αριθμού των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί και της σημασίας αυτής της διέλευσης για βοήθεια.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Twitter. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

Χαμάς: «Επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Reuters ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

«Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι, αναφερόμενος στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό. «Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ράφας δεν θα ισοδυναμεί με «περίπατο» για τις ισραηλινές δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους εκεί.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ αλ Ρασίκ δήλωσε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη της Ράφας, στη νότια Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

«Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις και μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό και ανοικτό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε μία συμφωνία (…), η οποία θα προβλέπει μια απεριόριστη κατάπαυση του πυρός».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή