Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Εκλογές στην Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά συμμαχία προηγείται με την ακροδεξιά 3η σε ρόλο ρυθμιστή

Τα exit poll για τις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας την Κυριακή δείχνουν ότι η κούρσα ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (κεντροαριστερό) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (κεντροδεξιό) αναμένεται πολύ αμφίρροπη.

Ο συνασπισμός πορτογαλικών κεντροδεξιών κομμάτων αναμένεται να νικήσει οριακά τους σοσιαλιστές που ήταν στην κυβέρνηση, δίχως όμως να συγκεντρώνει την πλειοψηφία στη Βουλή (230 έδρες), με το ακροδεξιό κόμμα Chega να δείχνει ότι θα διπλασιάσει το ποσοστό του και θα τερματίσει τρίτο.

Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες για τις δεύτερες πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια, για μια αμφίρροπη αναμέτρηση που αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε τεράστια κέρδη και έναν ρόλο ρυθμιστή για το ακροδεξιό κόμμα Chega.

Το poll προβλέπει το 29-33% των ψήφων για την κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία, μια ομάδα υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει 25-29%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το λαϊκιστικό κόμμα Chega (Αρκετά) που βρίσκεται στην 3η θέση μπορεί να λάβει 14-17%, υπέδειξε η δημοσκόπηση, από το 7% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές του 2022.

Δεκαπέντε άλλα κόμματα συγκέντρωσαν το υπόλοιπο ποσοστό.

Οι προβλέψεις του Pitagorica, για το CNN Portugal και το TVI:

Κεντροδεξιά Δημοκρατική συμμαχία μεταξύ 28% και 33%.

Σοσιαλιστικό κόμμα μεταξύ 24,5% και 29,5%.

Ακροδεξιά Chega μεταξύ 16,6% και 21,6%.

Η δημοσκόπηση του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας δημοσιεύθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTP και σε προηγούμενες εκλογές έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ακριβής.

Οι σημερινές εκλογές προκλήθηκαν από την κατάρρευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Νοέμβριο εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρανομίες στους χειρισμούς της κυβέρνησής του σε μεγάλα πράσινα επενδυτικά έργα.

Πηγή: Guardian, Associated Press

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή