Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Eurovision 2024: Μεγάλη νικήτρια η Ελβετία, 11η η Μαρίνα Σάττι

Νικήτρια της 68ης Eurovision αναδείχτηκε η Ελβετία με το Nemo και το τραγούδι «The Code», που ήταν μεταξύ των μεγάλων φαβορί. Προκειται για τη δεύτερη νίκη της Ελβετίας μετά τη Σελίν Ντιόν το 1988 με το τραγούδι «Ne partez pas sans moi».

Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή κατέληξε στην επιλογή αφού άκουσε περίπου 420 καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το «Rim Tim Tagi Dim».

Η Ουκρανία έλαβε την τρίτη θέση με τις Alyona Alyona & Jerry Heil και το τραγούδι «Teresa & Maria», την τέταρτη η Γαλλία με τον συγκλονιστικό Slimane και την μπαλάντα «Mon Amour», πέμπτο το Ισραήλ με την Έντεν Γκολάν και το «Hurricane».

Η Loreen απονέμει στο Nemo το τρόπαιο του νικητή. (AP Photo/Martin Meissner)
 (AP Photo/Martin Meissner)
(AP Photo/Martin Meissner)

Η Μαρίνα Σάττι τερμάτισε στην 11η θέση και η Κύπρος με τη 17χρονη Silia Kapsis και το «Liar» έλαβε την 15η θέση.

Η τελική κατάταξη:

Από τις στιγμές του τελικού που ξεχώρισαν ήταν η κοινή εμφάνιση των Charlotte Perrelli, Carola και Conchita Wurst για το tribute στους Abba με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από την νίκη τους στη Eurovision με το «Waterloo», αλλά και η εμφάνιση της Loreen.

Ο πιο επεισοδιακός και πολιτικός διαγωνισμός της Eurovision

Το κλίμα ήταν φορτισμένο από την πρώτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, που προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο με διαδηλώσεις στο Μάλμε, όσο και εντός αρένας, οι οποίες εκδηλώθηκαν με αποδοκιμασίες ήδη από την πρόβα της Έντεν Γκολάν πριν από τον δεύτερο ημιτελικό -σύμφωνα με πλάνα που κυκλοφόρησαν μόνο στα social media-, η οποία όλες τις ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού περιορίστηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της μετά από σειρά απειλών κατά της ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Είχε προηγηθεί, στον πρώτο ημιτελικό, η εμφάνιση του Eric Saade ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι που χάρισε στη Σουηδία την τρίτη θέση το 2011, έχοντας τυλιγμένη στο χέρι του μία καφίγια, το χαρακτηριστικό παλαιστινιακό μαντήλι κεφαλής, καθώς ο πατέρας του είναι Παλαιστίνιος. Η EBU ζήτησε συγνώμη, καθώς τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι θεατές είχαν προειδοποιηθεί να μην φέρουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στη Malmö Arena.

Λίγες ώρες πριν από τον τελικό, η EBU ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Ολλανδού τραγουδιστή Joost Klein μετά από καταγγελία μιας γυναίκας μέλους της παραγωγής της διοργανώτριας αρχής EBU για «ανάρμοστη συμπεριφορά», απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού. Μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, η EBU εξέδωσε νέα ανακοίνωση τόσο για την επίσημη σειρά εμφάνισης όσο και για την ψηφοφορία.

Πέρα από την πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου μετά τον δεύτερο ημιτελικό, όπου εκτός των άλλων, η Μαρίνα Σάττι εμφανίστηκε να «χασμουριέται» και να κάνει ότι κοιμάται την ώρα που είχε πάρει τον λόγο η εκπρόσωπος του Ισραήλ -«δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν», δήλωσε μετά η Ελληνίδα τραγουδίστρια-, στην τελευταία γενική πρόβα που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν εμφανίστηκε το Bambie Thug που εκπροσώπησε την Ιρλανδία. Σύμφωνα με το RTE, κάλεσε τους διοργανωτές να αντιμετωπίσουν τον σχολιασμό της ισραηλινής τηλεόρασης για την εμφάνιση του στον ημιτελικό. Υποστηρίζοντας ότι το σχόλιο παραβίαζε τους κανόνες της Eurovision, το Bambie Thug δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει πλέον να επιτρέπεται να συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Ο Slimane που εκπροσώπησε τη Γαλλία -με το «Mon Amour», ερμηνεύοντας το ρεφρέν a capella, μακριά από το μικρόφωνο, με τη φωνή του να αντηχεί σε όλη την αρένα- διέκοψε το Σάββατο την πρόβα του μεταφέροντας ένα μήνυμα για ειρήνη και ενότητα. «Ενωμένοι από τη μουσική, ναι, αλλά με αγάπη για την ειρήνη», δήλωσε.

Η Αλεσάντρα Μέλε που είχε εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στην περσινή διοργάνωση ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν τον τελικό ότι αποχωρεί από τη θέση της και την ανακοίνωση των βαθμών της νορβηγικής επιτροπής.

Αίσθηση προκάλεσε και το μήνυμα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Ισπανίας στα social media, με το οποίο καλούσε την EBU να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη @eurovision_tve μετέφερε στην @EBU_HQ τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και ζήτησε από την @Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».

Λίγο πριν την έναρξη του τελικού, δημοσίευμα της Sun ανέφερε ότι η Loreen, νικήτρια του περσινού διαγωνισμού έχει δηλώσει πως σε περίπτωση νίκης του Ισραήλ δεν θα παραδώσει ως είθισται το τρόπαιο στη Γκολάν και πως έχει ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να αποφύγει σε μία τέτοια περίπτωση την επαφή με την εκπρόσωπο του Ισραήλ.

Όσο για την εμφάνιση της Γκολάν στον τελικό, τραγούδησε τη μπαλάντα «Hurricane» εν μέσω χειροκροτημάτων αλλά και αποδοκιμασιών, σύμφωνα με τους New York Times, πολύ πιο έντονων από ό,τι στον ημιτελικό -οι οποίες ωστόσο, δεν φάνηκαν στην τηλεοπτική μετάδοση- ενώ υπήρξαν και θεατές που γύρισαν την πλάτη στη σκηνή.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή