Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Πρώτο το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο σύμφωνα με τα exit polls

Το ακροδεξιό κόμμα ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας περίπου το 33,5% των ψήφων, ανέφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe στο πρώτο exit poll του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 28,5%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό περίπου 22,1%.

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Μπορείτε να βλέπετε τη ροή των επίσημων αποτελεσμάτων εδώ.

Συγκεντρώνοντας το 34,2%των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμόTF1.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21′5 % και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

Ωστόσο,. σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το κομμάτι της Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της Μαρί Λεπέν με 33% καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM.

Στην δεύτερη θέση έρχεται το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,5% και στην τρίτη θέση η BFMπαράταξη του προέδρου Μακράν με 22%. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε να συγκεντρώσει στο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής ανάμεσα στις 260 και τις 310 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην γαλλική Εθνοσυνέλευση είδες στις 289 έδρες.

Το Μέτωπο της Αριστεράς λαμβάνει ποσοστό 28% και 115 έως 145 έδρες και το κόμμα του Μακρόν μένει τρίτο με 22% και εκτίμηση για 90 έως 120 έδρες. Στην τέταρτη θέση το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 10,5%.

Σε κάθε περίπτωση η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022 είναι πρωτοφανής.

Το κόμμα έλαβε σχεδόν 12 εκατομμύρια ψήφους στον πρώτο γύρο, σε σύγκριση με τα 4,2 εκατομμύρια ψήφους που έλαβε το 2022.

Λεπέν: Οι Γάλλοι πολίτες θέλουν αλλαγή σελίδας

Μιλώντας σε υποστηρικτές της αμέσως μετά τη δημοσίευση των πρώτων εκτιμήσεων, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η δημοκρατία μίλησε και είπε ότι οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν να γυρίσουν σελίδα αφού ουσιαστικά όπως ανέφερε ”εξάλειψαν” το κόμμα του Μακρόν.

Προσθέτει ότι ο κόσμος θέλει σαφώς να ”γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής διακυβέρνησης” και ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν ξανά το RN την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο.

″Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία ώστε ο [ηγέτης του RN] Τζόρνταν Μπαρντέλα να διοριστεί πρωθυπουργός σε μια εβδομάδα”, προσθέτει.

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ήττα για το στρατόπεδο του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ο Ζαν-Λικ Mελανσόν της αριστερής ”Ανυπότακτης Γαλλίας”.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, πρόσθεσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή