Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Great Sea Interconnector: Διασυνδέει την Κύπρο με την Ευρώπη – «Απόλυτη στήριξη» από το Ισραήλ

Η συνάντηση που είχε στην Κύπρο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υπό τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Μάνο Μανουσάκη και τον Αντιπρόεδρο Ιωάννη Μάργαρη, με πολυμελή αντιπροσωπεία του Ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής καθώς και του Διαχειριστή της χώρας έβγαλε είδηση, καθώς επιβεβαιώθηκε το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector.

Το σχέδιο

Ο Great Sea Interconnector, παλαιότερα γνωστός ως EuroAsia Interconnector, είναι το σχέδιο διασύνδεσης μεταξύ των ελληνικών, κυπριακών και ισραηλινών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου τροφοδοσίας στον κόσμο, με μήκος 310 χιλιομέτρων (190 μίλια) από το Ισραήλ στην Κύπρο – και 898 χιλιόμετρα (558 μίλια) από την Κύπρο στην Ελλάδα (συνολικά 1.208 χιλιόμετρα ή 751 μίλια).

Συνδέοντας την Κοφίνου της Κύπρου με τη Χάδερα στο Ισραήλ και την Κρήτη στην Ελλάδα, ο EuroAsia Interconnector είναι ένα σημαντικό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και ταυτόχρονα έργο προτεραιότητας Ηλεκτρικής Διασύνδεσης, ως ενεργειακός διάδρομος που γεφυρώνει την Ασία και την Ευρώπη.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του GSI, Τηλέμαχος Παναγιωτίδης καθώς και ο Συντονιστής Θεμάτων Διεθνούς Ενεργειακής και Πολιτικής Ενεργειακής Ασφάλειας του ΥΠΕΝ και μέλος του Δ.Σ του GSI, Θεόδωρος Τσακίρης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Yossi Dayan και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του Ισραήλ Amir Shavit επιβεβαίωσαν την απόλυτη στήριξη της Ισραηλινής κυβέρνησης, στο έργο, το οποίο όπως τονίστηκε, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας λόγω της αυξημένης διασυνδεσιμότητας, θα συμβάλλει στο πρασίνισμα του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής και θα προσφέρει σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Υποθαλάσσια διασύνδεση σε προπαρασκευή

Επιτάχυνση των κινήσεων

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης με τα στελέχη των εκπροσώπων των Ισραηλινών Αρχών συζητήθηκε διεξοδικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ, ενώ συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικών ομάδων προκειμένου να επισπευστεί η εκπόνηση της μελέτης κόστους- οφέλους (CBA), ώστε αυτή να είναι έτοιμη το προσεχές φθινόπωρο.

Αναλύθηκαν επίσης διεξοδικά θέματα ρυθμιστικής φύσης και λειτουργίας της αγοράς, μεταξύ των οποίων και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την πρόσβαση του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολούθησε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου με εκπροσώπους των Διαχειριστών και Ρυθμιστών των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι Ρυθμιστές σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για την ωρίμανση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ.

Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους (CBA), πάνω στην οποία θα βασιστούν οι Ρυθμιστές των δύο χωρών για να επιμερίσουν το κόστος που θα ανακτηθεί από τα ρυθμιζόμενα έσοδα (CBCA – Cross Border Cost Allocation) και το έργο να εισέλθει σε φάση υλοποίησης.

Υποθαλάσσια διασύνδεση σε προπαρασκευή
Υποθαλάσσια διασύνδεση σε προπαρασκευή

Διασύνδεση της Κύπρου – του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ – με το ευρωπαϊκό σύστημα

Όλα τα μέρη αναγνώρισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, με την ισραηλινή πλευρά να θεωρεί ως σημαντικό βήμα την οριστικοποίηση της διασυνοριακής κατανομής κόστους (CBCA), εντός του 2024.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου – του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ – με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού.

Το δε Ισραήλ, που επίσης δεν διαθέτει καμία ηλεκτρική διασύνδεση με τους γείτονές του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

Υποθαλάσσια διασύνδεση σε προπαρασκευή
Υποθαλάσσια διασύνδεση σε προπαρασκευή

με πληροφορίες ΑΠΕ

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή