Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κασσελάκης: Αν είμαι το πρόβλημα για μια σύγκλιση που θα μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, θα παραιτηθώ

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist «28η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση»- προσθέτοντας ωστόσο πως «αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για μια προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι ότι θα παραιτηθώ».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με ιστορία, αλλά ήταν και η μία από τις δύο κυβερνήσεις που ανάγκασαν τη γενιά μου να φύγει από τη χώρα σωρεύοντας αυτό το υψηλό απόθεμα χρέους», τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Το 35% του ΠΑΣΟΚ απείχε από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επομένως, για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Αυτό είναι το θέμα όταν έχεις να κάνεις με το κέντρο. Δεν είναι καθαρό ποια είναι η φιλοσοφία του. Για παράδειγμα, θέλω να ακούσω από το ΠΑΣΟΚ αν είναι διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος από τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμβιβαστεί», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θέλουμε να έχουμε ένα καθαρό μήνυμα από τις υπόλοιπες δυνάμεις ότι είναι πράγματι προοδευτικές. Όμως είναι κάτι που θα πρέπει να έρθει από κάτω προς τα πάνω. Προσωπικά είμαι ανοιχτός στο να μην αποτελέσω μέρος του προβλήματος εδώ. Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για μια προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι ότι θα παραιτηθώ. Αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ. Όμως αν κάποιος θελήσει να πιέσει καταστάσεις απ′ έξω, θα λάβει την αντίδραση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα από τη βάση είναι για έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό και ανεξάρτητο».

«Τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση τόσα χρόνια; Αφήνουν απλώς τους Έλληνες να φτωχαίνουν», ανέφερε, διαμηνύοντας: «Θέλω να πω στους Έλληνες πολίτες ότι αν γίνω πρωθυπουργός τους δεν θα αισθάνομαι την ανάγκη να πάρω την άδεια κανενός για να κάνω το σωστό, ιδίως για τους εργάτες και για όσους είναι στο περιθώριο σε καθεστώς φτώχειας».

Εξέφρασε δε την πίστη του «στη σύγχρονη αριστερά, η οποία μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το πώς οφείλει να λειτουργεί η αγορά».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε: «Είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ αλλά μόνο ως αμυντικής συμμαχίας. Δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε περιπέτειες που μπορεί οι ΗΠΑ κατά καιρούς να αποφασίζουν».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανησυχητικό προηγούμενο» την άνοδο της ακροδεξιάς, «κι αυτό διότι ιστορικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα είχε συνδεθεί με την έννοια της αλληλεγγύης». Απέδωσε τις πολιτικές εξελίξεις όπως αυτές εκδηλώθηκαν μέσα από τις ευρωεκλογές στην «αδυναμία των πολιτικών ηγεσιών» να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και σχολίασε ότι «οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν το καθήκον να αναδείξουν ότι υπάρχει ένα εναλλακτικό μοντέλο».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή