Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λευκάδα: Τσίμπημα από αράχνη «Μαύρη Χήρα» δέχθηκε 35χρονος

Με φρικτούς πόνους στο πόδι έφτασε χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο Λευκάδας ένας 35χρονος ο οποίος νωρίτερα είχε δεχτεί τσίμπημα από αράχνη «Μαύρη Χήρα».

Ο άτυχος νέος μας δέχτηκε το τσίμπημα της αράχνης όταν φόρεσε τα παπούτσια εργασίας τα οποία είχε έξω από το σπίτι του, κοντά σε ξύλα για το τζάκι. Την στιγμή που ένιωσε το τσίμπημα δεν έδωσε μεγάλη σημασία, καθώς θεώρησε πως κάποιο πετραδάκι ή κάποιο αγκάθι ήταν αυτό που τον τσίμπησε και συνέχισε τις εργασίες του.

Περίπου μισή ώρα αργότερα όμως, ο πόνος άρχισε να γίνεται έντονος και έτσι έβγαλε το παπούτσι του για να δει τι συμβαίνει, διαπιστώνοντας πως τον είχε τσιμπήσει μια κατάμαυρη αράχνη «Μαύρη Χήρα» 2-3 εκατοστών η οποία ήταν ακόμα επάνω στο πόδι του.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο πόνος άρχισε να γίνεται αφόρητος, ενώ όσο περνούσε ο χρόνος άρχισε να νιώθει το πόδι του να μουδιάζει. Αντιλήφθηκε τότε πως η κατάστασή του ήταν επικίνδυνη, και παρόλο που δεν έχει σχετικές αλλεργίες, μπήκε στο αυτοκίνητό του για να πάει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκάδας.

Στα 10-15 λεπτά που χρειάστηκε για να φτάσει στο νοσοκομείο, ο πόνος είχε πλέον γίνει αβάσταχτος, και πια δεν ένιωθε καθόλου το πόδι του από το μούδιασμα, ενώ όπως περιέγραψε στο ilefkada.gr, ένιωθε τον πόνο να «ανεβαίνει» προς τον κορμό του.

Αμέσως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝΛ, επιλήφθηκαν της κατάστασής του και του χορηγήθηκε η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ νοσηλεύτηκε το βράδυ στο νοσοκομείο για συνεχή παρακολούθηση.
Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και μετά από 24 ώρες ο πόνος είχε υποχωρήσει αρκετά και έτσι πήρε εξιτήριο, ενώ για μερικές μέρες ακόμα θα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Με αφορμή ένα αντίστοιχο περιστατικό τσιμπήματος από αράχνη «μαύρη χήρα» σε περιοχή των Τρικάλων τον Ιούλιο του 2023, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων είχε προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα προστασίας, τα συμπτώματα του τσιμπήματος και την αντιμετώπισή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Τρικάλων και γιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ MD, MPH Σωτήριος Νικολακάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Μεσογειακή Μαύρη Χήρα ή Latrodectus tredecimguttatus αποτελεί το ένα από τα δυο επικίνδυνα είδη αράχνης στον ελλαδικό χώρο. Το όνομά της το οφείλει στην τάση της θηλυκής να τρώει κυριολεκτικά το σεξουαλικό της παρτενέρ μετά την ολοκλήρωση της επαφής.

Είναι μαύρη σε χρώμα και χαρακτηρίζεται από 13 κόκκινες πιτσιλιές (σπανιότερα πορτοκαλί ή κίτρινες) στη ράχη του σώματός της. Η θηλυκή μπορεί να φτάνει σε μέγεθος το 1,5cm ενώ η αρσενική μόλις 0,7cm. Το δηλητήριο της μαύρης αράχνης περιέχει ισχυρή νευροτοξίνη η οποία το κάνει επώδυνο αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Λέγεται ότι το δηλητήριο της είναι 15 φορές ισχυρότερο από εκείνο του κροταλία».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή