Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μη κρατικά ΑΕΙ: Απορρίφθηκαν στη Βουλή οι ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου

Απορρίφθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά ΑΕΙ οι ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητά του.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη και καταψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης είχε απευθύνει κάλεσμα «σε όλες τις δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης» με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά ΑΕΙ. Πρόταση που απέρριψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος χαρακτήρισε την Κυβέρνηση «ασύδοτη που δε διστάζει μπροστά σε κάθε δυνατή παραβίαση του κράτους δικαίου». Απευθυνόμενος και πάλι την Κυβέρνηση διερωτήθηκε γιατί δεν περίμεναν μέχρι να ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία.

«Γιατί δεν περιμένετε την αναθεωρητική διαδικασία που θα ξεκινήσει τέλος του 2024; Και εδώ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ξεκάθαρα αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Δεν περιμένετε την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα πίσω από την ανωτατοποίηση των κολλεγίων, και πολύ ισχυροί οι ενδιαφερόμενοι από ότι φαίνεται».

«Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχεται «αποκλειστικά» από ιδρύματα που ιδρύονται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Επομένως, δεν επιτρέπεται να παρέχεται από φορείς άλλης μορφής, ιδίως εταιρείες, όχι μόνον ιδιωτικές αλλά ούτε καν δημόσιες».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με τον Παναγιώτη Δουδωνή τόνισε«είναι πρωτη φορά που εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους της ΕΕ θα πει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα ενόψει υποτιθέμενης σύγκρουσης με το Ενωσιακό. «Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες. Πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Είναι σαν να googlαρει την ασθένεια του ο ασθενής και να μη τη βλέπει ο γιατρός».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή