Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Καλύτερα να μιλάμε από το να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ταξίδι που θα κάνει τη Δευτέρα (13/5) στην Τουρκία και στη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο θα είναι και το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, μία κίνηση που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αχρείαστη ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο μνημείο. Παράλληλα όμως εξήγησε ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, καθώς –όπως τόνισε- «είναι καλύτερα να μιλάμε από το να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπάρχει βελτίωση του κλίματος με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα ή ότι η Τουρκία έχει αλλάξει. «Επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε», είναι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε ότι «συνομιλούμε από θέση αυτοπεποίθησης», κάνοντας αναφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αυξημένη αποτρεπτική ισχύ της χώρας και στο «χτίσιμο» συμμαχιών. Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά και σε τομείς που υπάρχει ήδη συνεργασία όπως στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθώς και στις επισκέψεις Τούρκων τουριστών σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω της ειδικής βίζας.

Μένοντας στη διεθνή πολιτική και στις σχέσεις με γειτονικές χώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα αλλά και για την επικράτηση του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και το τι μπορεί να σημαίνει αυτή για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά με την επίσκεψη Ράμα σημείωσε πως το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που πρέπει και εξήγησε πως η Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ξένο ηγέτη να έρθει στη χώρα για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. «Δεν είναι και ο πιο κατάλληλος χρόνος για αυτή την επίσκεψη, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά μη δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για Β. Μακεδονία: «Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα»

Αναφερόμενος στην επικράτηση του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για κάποιες δηλώσεις από τη γειτονική χώρα τονίζοντας πως θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για την ονομασία της χώρας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως είχε διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως τελικά τη δέχθηκε στο πλαίσιο της συνέχειας του Κράτους, κάτι που περιμένει να κάνει και η νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας. «Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους βόρειους γείτονες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μάχη κατά της ακρίβειας, την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ενώ τόνισε την σημασία των ευρωεκλογών

«Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση μου να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»

Περνώντας σε θέματα καθημερινότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η ακρίβεια είναι πραγματικό πρόβλημα», εξηγώντας ότι η χώρα εξέρχεται από μία βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% του πλούτου της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η απάντηση είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ μίλησε για τις κυβερνητικές δράσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εργαλείο e-katanalotis που δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών ώστε να μπορεί ο πολίτης να επιλέγει τις χαμηλότερες. Όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά, κάτι που βοηθά στο κρατηθούν χαμηλότερες οι τιμές. Επίσης μίλησε για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και την επιβολή υψηλών προστίμων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως στη μείωση του ΦΠΑ για κάποια αγαθά εξήγησε πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει. «Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση μου να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Εκτενή αναφορά επίσης έκανε για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει με στόχο την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, τη φορολογική πολιτική και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προσπάθεια στήριξης της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων μέσω και της μείωσης φόρων και εργοδοτικών εισφορών ενώ έβαλε τέλος στα όποια σενάρια για επαναφορά 13 και 14 μισθού στους συνταξιούχους στην παρούσα κατάσταση.

Ερωτηθείς για το προεκλογικό κλίμα, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωκάλπες, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές για τη χώρα εξηγώντας πως «όσα θα γίνουν στην Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την πατρίδα μας» και τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή».

«Τοξικό το κλίμα, το λεξιλόγιο παραπέμπει στην εποχή των Αγανακτισμένων»

Όσο για την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτό που λέει είναι «στείλτε μήνυμα για να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα της». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές και πρόσθεσε ότι μόνο κακό θα είναι για τη χώρα αν δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αστάθειας.

Αυτό που επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και άλλα κόμματα παραπέμπουν στις φωνές των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες το 2012. «Πίστευα ότι αυτό το είχαμε αφήσει πίσω μας. Δεν μας αξίζει αυτό. Ο λαός έχει πάρει τα μαθήματα της κρίσης και της χρεοκοπίας. Για το Θεό, θα γυρίσουμε πίσω στο 2012 και στο 2015, σε αυτό το επίπεδο τοξικότητας;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε πως θα συνεχίσει να μιλάει με πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς να έχει καμία διάθεση να συμμετέχει σε ένα κλίμα τοξικότητας, ενώ ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του ταυτότητα απάντησε πως δεν μπορεί να βρει πολιτικό πρόσημο και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδυάζει τοξικότητα με ένα τελείως απλοϊκό λόγο.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή