Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Νετανιάχου: Λυπάμαι βαθιά για την 7η Οκτωβρίου, μα έρευνα μόνο μετά τον πόλεμο

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη όσον αφορά στην αποτυχία της αποτροπής της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε «συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά. Λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο. Και πάντα κοιτάς πίσω και λες, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πράγματα που θα το είχαν αποτρέψει;»- ωστόσο απέφυγε να αναγνωρίσει ευθέως ευθύνη του, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο περιοδικό Time. Επίσης, ερωτηθείς για σχετική έρευνα, απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μετά τον πόλεμο.

Όσον αφορά σε σχόλιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως «δικαίως επικρίνεται» για την 7η Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου απάντησε «επικρίνομαι για τι;». Όταν του απαντήθηκε «για το ότι έγινε στη θητεία σας», ο ίδιος είπε πως «υποψιάζομαι ότι ένιωσα το ίδιο που ένιωσε ο πρόεδρος Ρούσβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ και ο πρόεδρος Μπους μετά την 9/11».

Σχετικά με την έρευνα, είπε πως μετά τον πόλεμο «θα υπάρξει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα εξετάσει ό,τι συνέβη πριν και όλοι θα πρέπει να απαντήσουν σε κάποιες σκληρές ερωτήσεις, εμού περιλαμβανομένου». Υπογράμμισε πως δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εν μέσω πολέμου.

Όσον αφορά στις επικρίσεις για το ότι επετράπη να περνά οικονομική στήριξη από το Κατάρ προς τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές της Γάζας, απάντησε πως «δεν ήταν χρηματοδότηση προς τη
Χαμάς. Ήταν στήριξη προς την πολιτική διοίκηση την οποία διαχειρίζονταν διάφοροι αξιωματούχοι, πολλοί εκ των οποίων δεν ήταν της Χαμάς. Μα ο λόγος που διαδοχικές κυβερνήσεις συμφώνησαν σε αυτό είναι πως θέλαμε να διασφαλίσουμε πως η Γάζα έχει μια λειτουργική πολιτική κυβέρνηση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή». Ακόμη, αρνήθηκε πως τα χρήματα που έμπαιναν στη Γάζα ήταν υπεύθυνα για τη δυνατότητα της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας πως το κύριο θέμα ήταν τα όπλα και τα πυρομαχικά που έμπαιναν λαθραία από την Αίγυπτο- όσον αφορά στα χρήματα από το Κατάρ, είπε πως «δε νομίζω ότι έκαναν μεγάλη διαφορά», σημειώνοντας επίσης πως δεν τον εμπόδισαν να διεξάγει «τρεις πλήρεις στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον της Χαμάς».

Ο ίδιος λέει ότι δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις για τη Χαμάς, και ότι όταν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Σαρόν, πριν την απόσυρση από τη Γάζα, είχε πει «θα αποκτήσουμε ένα Χαμιστάν, ένα υποστηριζόμενο από το Ιράν κράτος τρομοκράτη στα περίχωρα του Τελ Αβίβ…η 7η Οκτωβρίου έδειξε πως αυτοί που έλεγαν ότι η Χαμάς είχε αποτραπεί έκαναν λάθος», αναγνωρίζοντας πως «δεν αμφισβήτησα αρκετά την υπόθεση αυτή που ήταν κοινή σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας».

Ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς πως παρατείνει τον πόλεμο και σαμποτάρει μια συμφωνία για τους ομήρους προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός, λέγοντας πως θα παραμείνει στον θώκο «όσο πιστεύω πως μπορώ να οδηγήσω το Ισραήλ σε ένα μέλλον ασφάλειας, διαρκούς ασφάλειας και ευημερίας» , προσθέτοντας πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική του επιβίωση και ότι αυτό που προσπαθεί είναι να οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα όσο το δυνατόν πιο γρήγορο τέλος. Ωστόσο απέρριψε την ιδέα μιας συμφωνίας με τη Χαμάς για επιστροφή ομήρων με αντάλλαγμα το τέλος του πολέμου εάν αυτή την αφήνει στην εξουσία, λέγοντας πως «αν αφήσουμε τη Χαμάς να παραμείνει αυτό σημαίνει μόνο πως θα είχαν τη δυνατότητα να επαναλάβουν τη βαρβαρότητα της 7ης Οκτωβρίου, μα να πάνε πέρα από αυτήν». Χαρακτήρισε συμπληρωματικούς τους στόχους της απελευθέρωσης ομήρων και της απομάκρυνσης της Χαμάς από την εξουσία, λέγοντας πως η διαπραγματευτική διαδικασία είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται στην οργάνωση.

Όσον αφορά στο πώς ο πόλεμος έχει επηρεάσει την εικόνα του Ισραήλ και την αντιμετώπιση του κράτους ως παρία τους τελευταίους 10 μήνες, απάντησε πως «αυτό λέει κάτι για τον κόσμο, όχι το Ισραήλ. Έχουμε μια δημοκρατία που μάχεται ενάντια στη χειρότερη βαρβαρότητα που έχουμε δει στον πλανήτη εδώ και δεκαετίες, και το ότι δημοκρατικές κυβερνήσεις υπόκεινται σε εσωτερική πίεση από περιθωριακές ομάδες και δεν υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ ή είναι πρόθυμες να διευκολύνουν αυτούς τους εξτρεμιστές, αυτό θα έπρεπε να είναι σε βάρος αυτών, όχι του Ισραήλ».

Ερωτηθείς αν η εικόνα του Ισραήλ μεταβάλλεται για την επόμενη γενιά και το πώς θα επηρεαζόταν η ασφάλειά του από αυτό, απάντησε πως «ναι, μα το να καταστραφεί θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, οπότε θα προτιμούσα κακή δημοσιότητα παρά έναν καλό επικήδειο», συμπληρώνοντας, όσον αφορά στις διαμαρτυρίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια, πως «όταν η νεότερη γενιά υποστηρίζει αυτούς τους φονιάδες, αυτούς τους βιαστές, αυτούς τους αποκεφαλιστές γυναικών, αυτούς που έκαιγαν μωρά, τότε αυτό είναι πρόβλημα για την Αμερική, όχι για το Ισραήλ».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή