Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ποδηλασία: Θετικός σε απαγορευμένη ουσία μετά από 8 χρόνια βρέθηκε ο Χ. Βολικάκης

Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια ο ο πρώτος Έλληνας που κατάκτησε χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας,ο Χρήστος Βολικάκης, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας κατά την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016).

Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) αναφέρει ότι ο Έλληνας αναβάτης Χρήστος Βολικάκης έχει ενημερωθεί για ένα Ανεπιθύμητο Αναλυτικό εύρημα (AAF) για εκλεκτικούς διαμορφωτές υποδοχέων ανδρογόνων (SARMs) του μεταβολίτη LGD-4033 (1) από τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου (ITA) για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Η παρούσα AAF προκύπτει από την εκ νέου ανάλυση δείγματος που συλλέχθηκε στις 16 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016.

Ο εν λόγω επανέλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επανέλεγχου υπό την ηγεσία του ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ, το οποίο επικεντρώνεται σε δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για δέκα χρόνια μετά τη συλλογή τους (παρατάθηκε από οκτώ σε δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016), διατηρώντας την ίδια νομική συνέπεια στην περίπτωση της εκ νέου ανάλυσης.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες (τους κανόνες αντιντόπινγκ της ΔΟΕ – ADR – και τους Κανονισμούς αντιντόπινγκ UCI – ADR), το θέμα θα παραπεμφθεί στην UCI, ώστε να καθορίσει ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν στον Έλληνα πρωταθλητή.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Βολικάκης φέρεται να έκανε χρήση της ουσίας LGD-4033. Πρόκειται για φάρμακο που επιταχύνει την αύξηση της μυϊκής μάζας και αυξάνει τη δύναμη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πιο κοντά στη δράση των αναβολικών στεροειδών, αλλά δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε στο ριάλιτι τηλεπαιχνίδι Survivor, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ανάλυση του δεύτερου δείγματός του, ενώ μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορεί να παίρνει μέρος σε αγώνες.

Ο ίδιος ο Βολικάκης, έχοντας πληροφορηθεί τα νέα, έκανε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram με πολλά υπονοούμενα.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή