Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Εύθραυστες οι συνομιλίες για εκεχειρία- σε εξέλιξη επιχείρηση στη Ράφα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) λένε πως το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο από την πλευρά της Γάζας είναι υπό τον επιχειρησιακό τους έλεγχο, συνεχίζοντας την επιχείρηση στην πόλη της νότιας Γάζας την Τρίτη, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς για κατάπαυση του πυρός παραμένουν «εύθραυστες».

Η ισραηλινή επιχείρηση έλαβε χώρα λίγες ώρες αφού η Χαμάς υποστήριξε πως αποδέχεται μια πρόταση κατάπαυσης πυρός που έγινε από διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ- ωστόσο το Ισραήλ είπε πως η συμφωνία δεν καλύπτει τις κύριες απαιτήσεις του.

Στη Ράφα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι άμαχοι και το συνοριακό πέρασμα είναι το κύριο σημείο εισόδου για την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια. Ο γγ του ΟΗΕ προειδοποίησε πως μια γενικευμένη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα προκαλούσε «ανθρωπιστικό εφιάλτη». Το Ισραήλ λέει πως η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, ωστόσο οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην πόλη εκτός και αν το Ισραήλ παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός είχε σκοπό να «σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

This photo provided by the Israel Defense Forces shows a tank with an Israel flag on it entering the Gazan side of the Rafah border crossing on Tuesday, May 7, 2024. (Israel Defense Forces via AP)

«Αυτό δεν συνέβη» τόνισε σε μήνυμά του, προσθέτοντας πως η επιχείρηση έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξοντώσει τη Χαμάς. «Αποδείξαμε ήδη στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων- η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων». Επίσης σημείωσε πως η πρόταση της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις κύριες απαιτήσεις του Ισραήλ» και ότι έδωσε οδηγία στους διαπραγματευτές στο Κάιρο να είναι ακλόνητοι ως προς τους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων τις απαιτήσεις ασφαλείας του. Χαρακτήρισε επίσης την κατάληψη του περάσματος «πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων που απομένουν στη Χαμάς.

Επισκεπτόμενος στρατεύματα, ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε πως η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα σταματήσει μέχρι η Χαμάς να εξοντωθεί στην περιοχή ή ο πρώτος όμηρος να επιστρέψει στο Ισραήλ- εννοώντας μέχρι να επιτευχθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται συμφωνία. «Από την περιοχή της Ράφα ήρθαν οι φονιάδες που πήγαν στη Σούφα, στο Χολίτ και προσπάθησαν να επιτεθούν στο Γιατέντ, το Γιεβούλ, το Ναβέχ και άλλα μέρη. Επιτιθόμαστε και σκοτώνουμε αυτούς που δολοφόνησαν τα παιδιά μας, αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε καλά» είπε. Παράλληλα πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι, μα αν αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη, θα βαθύνουμε την επιχείρηση, αυτό θα συμβεί παντού στη Λωρίδα, στα νότια, στο κέντρο και στα βόρεια. Η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από δύναμη, οπότε θα εντείνουμε τη δράση μας και η στρατιωτική πίεση θα έχει ως αποτέλεσμα τη συντριβή της οργάνωσης».

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς ισχυρίστηκε πως η αντιπροσωπεία του ήταν η «τελευταία ευκαιρία» του Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων. Μιλώντας ανώνυμα στο AFP, είπε ότι οι διαπραγματευτές της ισλαμιστικής οργάνωσης αρχικά είχαν ακυρώσει σχέδια για να πάνε από το Κατάρ στο Κάιρο, μα αυτό άλλαξε και θα έφευγαν σύντομα.

Υπενθυμίζεται πως στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ απήχθησαν 252 όμηροι και 128 αγνοούνται ακόμα.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως ισραηλινή αντιπροσωπεία θα είχε συνομιλίες στο Κάιρο το βράδυ. Όπως μετέδωσε το BBC, ο αξιωματούχος είπε πως υπήρχαν τέσσερις πτυχές της πρότασης που δέχτηκε η Χαμάς με τις οποίες το Ισραήλ έχει πρόβλημα:

-Το έγγραφο αναφέρεται σε τέλος του πολέμου- μόνιμη κατάπαυση πυρός

-Θεωρείται ότι γυναίκες στρατιώτες θα απελευθερωθούν πολύ αργά

-Το έγγραφο λέει πως αν 33 ζωντανοί όμηροι δεν μπορούν να βρεθούν για την πρώτη φάση, τότε μπορούν να υποκατασταθούν από πτώματα, κάτι που ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως θα ήταν απαράδεκτο

-Το Ισραήλ θεωρεί πως θα υποχρεωνόταν να απελευθερώσει έναν συμφωνηθέντα αριθμό κρατουμένων από λίστα της Χαμάς, χωρίς δύναμη βέτο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC, Times of Israel

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή