Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Κατερίνα Βρανά μόλις έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

spot_img

Ιστορική στιγμή στην ελληνική τηλεόραση, καθώς για πρώτη φορά βλέπουμε μια γυναίκα σε αμαξίδιο σε ρόλο κεντρικής παρουσιάστριας σε ένα μεγάλο show.

Η εμφάνιση της Κατερίνας Βρανά ως παρουσιάστρια στο “Sing for Greece”, τον εθνικό τελικό της Eurovision, δεν είναι απλώς μια τηλεοπτική επιλογή. Είναι μια βαθιά συμβολική και ουσιαστική στιγμή για τη συμπερίληψη στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο:

Για πρώτη φορά βλέπουμε μια γυναίκα σε αμαξίδιο σε ρόλο κεντρικής παρουσιάστριας σε ένα μεγάλο, mainstream ψυχαγωγικό γεγονός. Και αυτό έχει τεράστια σημασία. Όχι γιατί «ξεπερνά δυσκολίες», αλλά γιατί απλώς είναι εκεί. Ορατή, δυναμική, αστεία, επαγγελματίας. Όπως κάθε άλλος παρουσιαστής.

Η εκπροσώπηση στα ΜΜΕ διαμορφώνει αντιλήψεις. Όταν τα άτομα με αναπηρία εμφανίζονται σπάνια ή μόνο μέσα από στερεοτυπικά αφηγήματα «ηρωισμού» ή «συγκίνησης», το μήνυμα που περνά είναι ότι δεν ανήκουν φυσικά στον δημόσιο χώρο. Η Κατερίνα Βρανά, με την παρουσία της, σπάει αυτή τη λογική. Δεν παρουσιάζεται ως εξαίρεση. Παρουσιάζεται ως κανονικότητα.

Για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους με αναπηρία, η εικόνα αυτή μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά. Το να βλέπεις κάποιον που σου μοιάζει να συμμετέχει ισότιμα και χωρίς «υποσημειώσεις», διευρύνει τον ορίζοντα των δυνατοτήτων σου. Λες: «Υπάρχει χώρος και για μένα».

Η παρουσία της Κατερίνας Βρανά δεν είναι απλώς μια «πρώτη φορά». Είναι ένα βήμα προς μια κοινωνία όπου τέτοιες «πρώτες φορές» δεν θα χρειάζεται πια να επισημαίνονται, γιατί η συμπερίληψη θα είναι αυτονόητη.

ΠΗΓΗ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή