Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Πράσινο» φως από τους ηγέτες της ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι «η θέση σας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και πρόσθεσε: «Η σημερινή απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην πορεία σας προς την ΕΕ. Τώρα η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προχωρήσει σταθερά, όπως επιθυμεί ο λαός σας».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη σχετική σύσταση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δέκα ημέρες (12 Μαρτίου 2024).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του καλεί την Επιτροπή να προετοιμάσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την προοπτική της υιοθέτησής του από το Συμβούλιο όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκπληρώσει όλα τα σχετικά βήματα που έχουν καθοριστεί στις συστάσεις της Επιτροπής της 12ης Οκτωβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της Συνόδους επιφυλακτικές σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, ενώ η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία,την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία και στη συνέχεια και η Γερμανία τάχθηκαν υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το σκεπτικό ότι η χώρα είχε εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες.

Δίνοντας το «πράσινο» φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων η ΕΕ στέλνει και ένα μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στα δυτικά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα στο κείμενο συμπερασμάτων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που έχει καταφέρει η Ουκρανία και η Μολδαβία όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την πορεία τους προς την ΕΕ και καλεί την Επιτροπή να τα εγκρίνει γρήγορα και να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες.

Τέλος όσον αφορά τη Γεωργία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι λαμβάνει υπόψη του τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα και την ενθαρρύνει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας που εκκρεμούν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η χώρα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Μέσα σε ένα χρόνο έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι σε μια δεκαετία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πλέον πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας μας».

«Είδαμε επίσης συνεχή πρόοδο στην υιοθέτηση σημαντικών νόμων. Είδαμε πρόοδο στη διαχείριση της μετανάστευσης και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει κάνει μεγάλα βήματα στο διάλογο και τη συμφιλίωση. Ελπίζω λοιπόν ότι η σημερινή απόφαση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο» τόνισε η φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή