Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple από την ΕΕ

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό στην Apple τη Δευτέρα για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της προκειμένου να ευνοήσει τη δική της υπηρεσία streaming μουσικής έναντι των αντιπάλων.

Η Apple εμπόδιζε τους app developers να «ενημερώνουν πλήρως τους χρήστες του iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής εκτός εφαρμογής» σύμφωνα με την Κομισιόν. «Αυτό είναι παράνομο και έχει επηρεάσει εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές» είπε σε συνέντευξη Τύπου η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η Apple λειτουργούσε έτσι για περίπου μια δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί χρήστες πλήρωναν «σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές streaming μουσικής».

Το πρόστιμο έρχεται μετά από μια μακρά έρευνα που άρχισε ύστερα από καταγγελία του Spotify πριν πέντε χρόνια.

Η Apple είπε πως θα ασκήσει έφεση: «Η απόφαση επετεύχθη παρά την αδυναμία της Κομισιόν να αποκαλύψει αξιόπιστα στοιχεία πως υπήρξε βλάβη σε καταναλωτές και αγνοεί τις πραγματικότητες μιας αγοράς που είναι ευημερούσα, ανταγωνιστική και ταχέως αναπτυσσόμενη».

Όπως υποστήριξε, το Spotify αναμένεται να επωφεληθεί από την απόφαση, υποστηρίζοντας πως η σουηδική υπηρεσία που έχει το 56% της αγοράς streaming μουσικής της Ευρώπης και δεν πληρώνει την Apple για να χρησιμοποιεί το App Store είχε 65 συναντήσεις με την Κομισιόν μέσα σε οκτώ χρόνια.

«Ειρωνικά, στο όνομα του ανταγωνισμού, η σημερινή απόφαση απλά εδραιώνει την κυρίαρχη θέση μιας επιτυχημένης ευρωπαϊκής εταιρείας που είναι ο ηγέτης της αγοράς ψηφιακής μουσικής».

Με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή