Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πρωθυπουργός του Κατάρ: Θετική η απάντηση της Χαμάς στην προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ επιβεβαίωσε την Τρίτη (6/2) πως έλαβε μια «θετική» απάντηση από τη Χαμάς σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας, που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μια παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι έκανε την παραπάνω αποκάλυψη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη στη Ντόχα, στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Το Κατάρ, το οποίο εδώ και καιρό μεσολαβεί με τη Χαμάς, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο για τη μεσολάβηση μιας κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει μια εκτεταμένη παύση των μαχών και την απελευθέρωση των πάνω από 100 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς μετά τη διασυνοριακή επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απάντηση της Χαμάς: «Έχουμε λάβει μια απάντηση της Χαμάς που αφορά το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους. Αυτή η απάντηση περιλαμβάνει κάποια σχόλια, όμως είναι σε γενικές γραμμές θετική», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ- Θάνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη στη Ντόχα, στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Χαμάς δήλωσε αργότερα ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας «με θετικό πνεύμα», αλλά εξακολουθεί να επιθυμεί πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης.

Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι είχαν λάβει την απάντηση της Χαμάς και δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες του Ισραήλ όταν επισκεφθεί τη χώρα την Τετάρτη.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή και πραγματικά αναγκαία», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Telegram. «Το κίνημα της Χαμάς παρέδωσε πρόσφατα την απάντησή του σχετικά με το πλαίσιο συμφωνίας στους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της ηγεσίας του κινήματος και με τις παρατάξεις της αντίστασης», αναφέρεται.

«Ενώ χαιρετίζουμε το λαό μας και τη θρυλική αντοχή και γενναία αντίστασή του, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαιώνουμε ότι εμείς, στο κίνημα της Χαμάς, μαζί με όλες τις εθνικές δυνάμεις και παρατάξεις, είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το λαό μας, στο δρόμο για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων του στη γη και τα ιερά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Associated Press, Mehr

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή