Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Στην Αυστραλία ο Χρυσός Λέοντας της 60ής Μπιενάλε Βενετίας

Τον Χρυσό Λέοντα της καλύτερης εθνικής συμμετοχής η κριτική επιτροπή της 60ής Μπιενάλε της Βενετίας παρέδωσε στην Αυστραλία σε μια τελετή που βράβευσε κατά κύριο λόγο γυναίκες δημιουργούς.

Ο λόγος για το έργο “Kith and Kin” (Συγγενείς) που χειροκροτήθηκε θερμά.

Οπως υποδηλώνει ο τίτλος του έργου, το “Kith and kin” αναφέρεται στα κληροδοτήματα της αποικιακής ιστορίας της Αυστραλίας γεφυρώνοντας το προσωπικό με το συλλογικό/πολιτικό στοιχείο.

Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια εγκατάσταση του καλλιτέχνη Αρτσι Μουρ που προέκυψε μετά από πολύμηνη έρευνα και αφοσίωση, σύμφωνα το σκεπτικό της βράβευσης.

Το έργο «Kith and kin» φέρνει στο προσκήνιο το γενεαλογικό δέντρο μιας ολόκληρης ηπείρου. Κεντρικό σημείο της παρουσίασης είναι η κατανόηση του χρόνου ως τεράστιο αρχείο, ενώ μιλά για την οικουμενικότητα της ανθρώπινης οικογένειας. «Είναι ένα μνημείο αφιερωμένο σε κάθε ζωντανή ύπαρξη που πέρασε από τη χώρα, ένας χώρος για γαλήνιο προβληματισμό σχετικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», αναφέρεται στο επιμελητικό σημείωμα.

Σε αντίθεση με την κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης που διατείνεται πως όλοι είμαστε ξένοι παντού («Foreigners Everywhere»), o Μουρ μεταμορφώνει το Περίπτερο της Αυστραλίας σε έναν τεράστιο γενεαλογικό χάρτη, σχεδιασμένο στο χέρι, συνδεδεμένο με τα πρώτα έθνη που εκτείνονται σε περισσότερες από 2.400 γενιές και 65.000 χρόνια.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή