Επιστήμονες εντόπισαν αυτό που μπορεί να είναι τα αρχαιότερα πετρώματα στη Γη, προερχόμενα από έναν βραχώδη σχηματισμό στον Καναδά.
Η Πράσινη Ζώνη Νουβουαγκιτούκ (Nuvvuagittuq Greenstone Belt) είναι εδώ και καιρό γνωστή για τα αρχαία της πετρώματα – εκτάσεις γκρι πετρωμάτων με γραμμώσεις στις ανατολικές ακτές του κόλπου Χάντσον, στο Κεμπέκ. Όμως οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με την ακριβή ηλικία τους.
Έρευνες πριν από δύο δεκαετίες είχαν προτείνει ότι τα πετρώματα μπορεί να έχουν ηλικία 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια, τοποθετώντας τα στην πρώιμη περίοδο της ιστορίας της Γης.
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν διαφορετική μέθοδο χρονολόγησης αμφισβήτησαν το εύρημα, υποστηρίζοντας ότι αρχαίοι ρύποι επηρέασαν τις μετρήσεις και ότι τα πετρώματα είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς νεότερα – περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων ετών.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγμα από διαφορετικό τμήμα του σχηματισμού και υπολόγισαν την ηλικία του χρησιμοποιώντας και τις δύο προηγούμενες μεθόδους – μετρώντας πώς ένα ραδιενεργό στοιχείο μετατρέπεται σε άλλο με την πάροδο του χρόνου. Το αποτέλεσμα: περίπου 4,16 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι δύο μέθοδοι ”έδωσαν ακριβώς την ίδια ηλικία”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Τζόναθαν Ο’Νιλ από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα.
Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Η Γη σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από ένα καταρρέον νέφος σκόνης και αερίων λίγο μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Τα πρωταρχικά πετρώματα συνήθως λιώνουν και ανακυκλώνονται από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών της Γης, καθιστώντας τα εξαιρετικά σπάνια στην επιφάνεια σήμερα. Επιστήμονες έχουν εντοπίσει πετρώματα ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών από άλλον σχηματισμό στον Καναδά, γνωστό ως Acasta Gneiss Complex, αλλά τα πετρώματα της Νουβουαγκιτούκ ενδέχεται να είναι ακόμα παλαιότερα.

Η μελέτη των πετρωμάτων από την πρώιμη ιστορία της Γης μπορεί να προσφέρει εικόνα για το πώς έμοιαζε ο πλανήτης τότε – πώς οι ωκεανοί από λιωμένο μάγμα έδωσαν τη θέση τους στις τεκτονικές πλάκες – και ακόμη και για το πώς ξεκίνησε η ζωή.
«Το να έχουμε δείγμα από το τι συνέβαινε στη Γη εκείνη την εποχή είναι πραγματικά πολύτιμο», δήλωσε ο Μαρκ Ρήγκαν από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα, ο οποίος μελετά ηφαιστειακά πετρώματα και λάβα και δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Ο βραχώδης σχηματισμός βρίσκεται σε εδάφη της φυλής Ινούκζουακ και η τοπική κοινότητα των Ινουίτ έχει προσωρινά απαγορεύσει τη συλλογή δειγμάτων από την περιοχή λόγω ζημιών από προηγούμενες επισκέψεις.

Μετά από επισκέψεις γεωλόγων στον χώρο, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν μεγάλα κομμάτια βράχου και η κοινότητα εντόπισε μερικά να πωλούνται στο διαδίκτυο, δήλωσε ο Τόμι Πάλιζερ, υπεύθυνος διαχείρισης της γης με τον οργανισμό Pituvik Landholding Corp.
Η κοινότητα των Ινουίτ θέλει να συνεργαστεί με επιστήμονες για τη δημιουργία επαρχιακού πάρκου που θα προστατεύει την περιοχή και παράλληλα θα επιτρέπει τη μελέτη των πετρωμάτων.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα πετρώματα, το καταλαβαίνουμε», είπε ο Πάλιζερ, μέλος της κοινότητας. «Απλώς δεν θέλουμε να προκληθεί άλλη ζημιά».