Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γρηγόρης Λαμπράκης: 60 χρόνια απο την δολοφονία του

spot_img

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

2Q==Λαμπρός επιστήμονας, με έδρα της υφηγεσίας της Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξεπέραστος πρωταθλητής Ελλάδος στο μήκος, αλλά και Βαλκανιονίκης, διατηρώντας για 23 χρόνια ως το 1959 το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με επίδοση 7.37 μ., πρωτοπόρος και εμπνευστής του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα, ιδρύοντας την ομώνυμη «Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη», αλλά και ιδεοφόρος πολιτικός και βουλευτής μέσα απο τις τάξεις της ΕΔΑ, με πολυεπίπεδο και οιστρηλατημένο έργο για την ειρήνη και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, υπήρξε ο Γρηγόρης Λαμπράκης ένα φωτεινό ορόσημο της ελληνικής κοινωνίας, που κόμισε την ελπίδα, για την ηθική και πολιτική ακεραίωση του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο παρέπαιε μέσα στις μετεμφυλιακές κοινωνικές και πολιτικές του στρεβλώσεις και πλήρωσε με την ζωή του δολοφονούμενος – την αλήστου μνήμης νύχτα της 22-ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη – το ηθικά ευγενές όραμά του, για μια ελληνική κοινωνία, δίκαιη και δημοκρατική.

Πενήντα χρόνια μετά απο την ειδεχθή δολοφονία του «γελαστού παιδιού» απο το παρακράτος της εποχής – όπως πολιτογραφήθηκε στις συνειδήσεις των ελλήνων με το απαράμιλλο τραγούδι των Brendan Behan και Βασίλη Ρώτα, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο πρωτοτραγουδήθηκε απο την Ντόρα Γιαννακοπούλου και αργότερα απο την Μαρία Φαραντούρη και τον Γιώργο Νταλάρα– ο Γρηγόρης Λαμπράκης αποτελεί έναν αδαμάντινο κοινωνικό οδοδείκτη στους διαχρονικούς αγώνες του ματυρικού λαού μας, για ελευθερία, δηκοκρατία και δικαιοσύνη. Σύμβολο της ηθικής ελευθερίας του ανθρώπου, αγωνιστικότητας και δημοκρατικού ήθους .

Για τούτο θα ζεί για πάντα στις καρδιές όλων των ελλήνων ανεξάρτητα απο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και θα φωτοδοτεί τους αγώνες μας, για την ηθική και πολιτική μας ολοκλήρωση. Και για τούτο η φερώνυμη ταινία «Ζ» απο το Ζεί, του Κώστα Γαβρά, με τις αξεπέραστες ερμηνείες του Υβ Μοντάν στον ρόλο του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Ζαν Λουί Τρεντινιάν στον ρόλο του αδαμάντινου σε δικαστικό ήθος Ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη και της Ειρήνης Παππά στον ρόλο της συζύγου του Λαμπράκη, θα σηματοδοτήσει μιαν ολόκληρη εποχή και θα καθιστά τον Γρηγόρη Λαμπράκη αθάνατο στις καρδιές και την ιστορική μνήμη των ελλήνων.

2Q==Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είδε το φώς της ζωής στην Κερασίτσα Αρκαδίας το 1912 αποτελώντας το 14-ο παιδί απο τα 18 συνολικά παδιά της οικογένειάς του. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Γυναικολογία. Ενώ παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και σύντομα αναδείχθηκε σε πρωταθλητή και Βαλκανιονίκη του μήκους. Στην διάρκεια της κατοχής, διοργάνωσε αθλητικούς αγώνεςκαι τα έσοδα τα πρόσφερε για την παροχή λαϊκών συσιτίων.Το 1950 έλαβε τον τίτλο του υφηγητή της Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παντρεύτηκε και απέκτησε δυο γιούς, τους Θοδωρή και Γρηγόρη. Κατερχόμενος στον πολιτικό στίβο ο Γρηγόρης Λαμπράκης τον Οκτώβριο του 1961 εξελέγη Βουλευτής Πειραιώς  υπο την στέγη της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), ενώ προωτοστάτησε στην ίδρυση της «Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη», της οποίας υπήρξε και αντιπρόεδρος. Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο ιδεώδες της ειρήνης, την 21 Απριλίου 1963, αγνοώντας τις υποδείξεις της Αστυνομίας πραγματοποίησε την 1-η Μαραθώνια πορεία ειρήνης. Έκανε μόνος του την διαδρομή τρομομακρατούμενος απο παρακρατικούς και τελικά συνελήφθη και κρατήθηκε απο την αστυνομία για λίγες ώρες.

Λίγες μέρες αργότερα θα ταξιδέψει για το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει σε διαδήλωση Ελλήνων, Κυπρίων και Άγγλων διαδηλωτών, που αξίωναν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ Αμπατιέλος, την οποία είχε οργανώσει η Βρετανίδα δασκάλα Μπέτυ Μπάτλετ-Αμπατιέλου, σύζυγος του Αμπατιέλου. Αιχμή του δόρατος της διαδήλωσης ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, που είχε ματαβεί στο Λονδίνο για να παραστεί σε βασιλικούς γάμους.

ZΈνα μήνα μετά την μετάβασή του στο Λονδίνο, για την διαδήλωση-στήριξη πρός τους πολιτικούς κρατουμένους της Ελλάδος, ο Γρηγόρης Λαμπράκης πήγε στην Θεσσαλονίκη στις 21 Μαίου 1963, για να πραγματοποιήσει ομιλία για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, την οποία διαργάνωνε η «Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Τα γεγονότα που ακουλούθησαν μέχρι και το δολοφονικό χτύπημα του Γρηγόρη Λαμπράκη, είναι διάστικτα απο την ολιγωρία των αστυνομικών αρχών, που παρά τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τον εκδημοκρατισμό τους, διατηρούσαν στενούς δεσμούς με παρακρατικές οργανώσεις. Και ενώ ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η ομιλία του Γρηγόρη Λαμπράκη, μεγάλη μάζα παρακρατικών συνωστίζονταν στα γειτονικά πεζοδρόμια, προπηλάκιζαν πολίτες που έρχονταν για την εκδήλωση και ασκούσαν ηθική τρομοκρατία. Παρόλες τις διαμαρτυρίες των μελών της διοργανώτριας Επιτροπής της ομιλίας, αλλά και του ίδιου του Γρηγόρη Λαμπράκη που σημειωτέον ήταν Βουλευτής, η αστυνομία παρακολουθούσε παθητικά τα γεγονότα, που προοικονομούσαν το μακελειό. Αποκορύφωμα της δράσης πρό της δολοφονικής επίθεσης των παρακρατικών υπο τα όμματα των αστυνομικών αρχών, ήταν η επίθεση με ρόπαλο στο κεφάλι κατά του Λαμπράκη την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα της ομιλίας, όπου και τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά και του συναδέλφου του βουλευτή της Αριστεράς Γιώργου Τσαρουχά, που όμως τραυματίστηκε σοβαρότατα. Καθώς ολοκληρώθηκε η ομιλία, ο Λαμπράκης βγήκε απο την αίθουσα, κατευθυνόμενος στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει και τον ακολούθησαν μόνο δυο σύντροφοί του, δοθέντος η αστυνομία είχε προσωρινά απαγορεύσει την έξοδο απο την αίθουσα όσων μετείχαν στην εκδήλωση. Και εσυνέβη τότε η άνανδρη δολοφονική επίθεση στον ειρνηστή βουλευτή. Ενώ θεωρητικά η αστυνομία είχε για λόγους ασφαλείας αποκλείσει τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα, έκανε την εμφάνισή του ένα τρίκυκλο με καρότσα στην συμβολή των οδών Ερμού και Ελευθερίου Βενιζέλου, πλησίασε τον βουλευτή με μεγάλη ταχύτητα και ο επιβαίνων στο πίσω μέρος στην καρότσα, τον χτύπησε με μεταλικό αντικείμενο στο κεφάλι. Απο τους παρισταμένους αστυνομικούς, κανείς δεν παρεμπόδισε τους παρακρατικούς που έδρασαν ανενόχλητοι !!! και ο Γρηγόρης Λαμπράκης έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι κινηματογραφικά και μόνον χάρη σ΄αυτά, αλλά και στην ηθική λεβεντιά ενός απαράμιλλου λαϊκου ανθρώπου, θα διασωθεί η ιστορική αλήθεια και θα αποκαλυφθούν οι ένοχοι της δολοφονικής επίθεσης.
2Q==Ένας διερχόμενος Θεσσαλονικιός λοιπόν ο Μανόλης Χατζηαποστόλου, κατά την διάρκεια της επίθεσης στον Λαμπράκη με το παρατσούκλι «τίγρης» – και όχι άδικα όπως θα φανεί παρακάτω