Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πως οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τον άνεμο και τον καιρό για να κερδίσουν τη μάχη της Σαλαμίνας

spot_img

Η Μάχη της Σαλαμίνας, που διεξήχθη μεταξύ των Περσών και μιας πολύ λιγότερης Ελληνικής δύναμης τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ., θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ως μια από τις πιο καθοριστικές στην ιστορία.

Ένα νέο άρθρο που περιλαμβάνει έρευνα από το Κέντρο Έρευνας Ατμόσφαιρας Φυσικής και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών υποστηρίζει ότι οι Έλληνες στην πραγματικότητα επέλεξαν την τοποθεσία της Σαλαμίνας αφού μελέτησαν τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Αυτή η νέα υπόθεση είναι μια πρωτοποριακή εξέλιξη σχετικά με μια από τις πιο καλά μελετημένες και διάσημες μάχες στην παγκόσμια ιστορία.

Αν οι Έλληνες δεν είχαν κερδίσει τη μάχη, πολλοί πιστεύουν ότι η περσική εισβολή στην Ελλάδα θα ήταν επιτυχής, αλλάζοντας την πορεία της ιστορίας όπως την ξέρουμε.

Πώς οι Αρχαίοι Έλληνες εκμεταλλεύονταν την αιολική δύναμη για να κερδίσουν τη μάχη της Σαλαμίνας

Η κλασική Αθήνα, που μας έδωσε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας και της δημοκρατικής κυβέρνησης, άνθισε μόνο αφού οι Έλληνες τελικά κέρδισαν τους Περσικούς πολέμους μετά από πολλές μάχες, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Όπως και η Μάχη στις Θερμοπύλες, οι ηρωισμοί στη Μάχη της Σαλαμίνας έχουν αποκτήσει θρυλική θέση, καθώς οι συμμαχικές Ελληνικές πόλεις-κράτη χρησιμοποιούσαν περίπου 370 πλοία τριήρης και οι Πέρσες είχαν πάνω από 1.000, σύμφωνα με αρχαίες πηγές.

Οι Πέρσες, υπό τον βασιλιά Ξέρξη, σχεδίαζαν να συντρίψουν τους Έλληνες με την τεράστια δύναμη του τεράστιου στόλου τους. Ο αρχηγός των Ελληνικών πλοίων, Θεμιστοκλής, γνωρίζοντας τον αριθμό των περσικών πλοίων, παρέσυρε τους Πέρσες στο στενό της Σαλαμίνας, όπου περίμεναν τα Ελληνικά πλοία.

Δεδομένου ότι ο τεράστιος περσικός στόλος δεν χωρούσε στα στενά, γρήγορα αποδιοργανώθηκαν, ανοίγοντας μια πιθανότητα για μια Ελληνική νίκη.

Δεν ήταν μόνο το μεγάλο στρατιωτικό μυαλό του Θεμιστοκλή που οδήγησε τους Έλληνες στη νίκη, αλλά και η βαθιά γνώση του κλίματος της Σαλαμίνας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atmosphere από ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο άρθρο, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σχετικά με τις συνθήκες ανέμου στο στενό της Σαλαμίνας ευθυγραμμίζονται με αρχαίες μαρτυρίες.

Επιπλέον, το άρθρο υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να είχαν επίγνωση αυτών των συνθηκών, καθώς οι Έλληνες σχεδίαζαν μια επίθεση αργά το πρωί κατά των Περσών, η οποία ευθυγραμμίστηκε με τις συνθήκες ανέμου που δυσκόλευαν τους Πέρσες να υποχωρήσουν στην ανοιχτή θάλασσα.

Αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί βορειοδυτικοί άνεμοι, ή Ετεσιακοί άνεμοι, στον Σαρωνικό, σε συνδυασμό με τοπικές νότιες θαλάσσιες αύρες αργά το πρωί, παγίδευσαν τον περσικό στόλο στο στενό της Σαλαμίνας το απόγευμα, οδηγώντας σε μια Ελληνική νίκη νωρίς το βράδυ.

Αυτό το συγκεκριμένο μοτίβο ανέμου εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και λαμβάνει χώρα κυρίως από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν ο ήλιος είναι ιδιαίτερα δυνατός, θερμαίνοντας την ατμόσφαιρα. Η Μάχη της Σαλαμίνας πιστεύεται παραδοσιακά ότι έλαβε χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., όταν αυτό το καιρικό φαινόμενο εξακολουθούσε να ισχύει.

arxaia-ellinika.blogspot.com

ΠΗΓΗ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή