Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ερευνώ – Καινοτομώ: Μέχρι πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι – Τι είπε η Ράπτη για τους κλάδους της λεγόμενης «νέας οικονομίας»

Για το πρόγραμμα “Ερευνώ – Καινοτομώ” 2021-2027 μίλησε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  η υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, Ζωή Ράπτη.

«Στην Α΄ Προγραμματική Περίοδο του Προγράμματος τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, καθώς οι συνολικές πληρωμές προς τους δικαιούχους προσεγγίζουν σήμερα το 93,39% και στοχεύουμε στο 100% μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024. Περιμένουμε τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα και στην παρούσα πρόσκληση που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορά ερευνητικούς οργανισμούς, καθώς και μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε 8 διαφορετικούς τομείς: στις κατασκευές και τη βιομηχανία, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στο περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, στην υγεία, στις βιοεπιστήμες και τα φάρμακα, στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα, στην αειφόρο ενέργεια και στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Προγράμματα όπως το “Ερευνώ – Καινοτομώ” είναι σημαντικά, καθώς συνδέουν τον χώρο της έρευνας με τον κόσμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Κι εγώ, με τα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός, εκεί ακριβώς θα εντείνω τις προσπάθειές μου, για να στηρίξω την κοινωνία ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό και με την καινοτομία, καθώς και τα πεδία της δραστηριότητας που μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξήσουν το εισόδημα και τις ευκαιρίες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, κάτι που περιλαμβάνεται ξεκάθαρα ως στόχευση της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας» σημείωσε  η κ. Ράπτη.

Για τους κλάδους  της λεγόμενης «νέας οικονομίας»

Στη  συνέχεια ρωτήθηκε σε ποιες δράσεις θα εστιάσει το υπουργείο  προκειμένου να επιταχυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης των κλάδων  της λεγόμενης «νέας οικονομίας», όπως της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και της έρευνας.

«Οι δράσεις ορίζονται από την ίδια τη φύση των δραστηριοτήτων που αναφέρατε και έχουν αναλυθεί και εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό. Θα βρίσκονται ακριβώς πάνω στις ράγες που ακολουθήσαμε την παρελθούσα πενταετία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εκείνη που εμπλούτισε το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών, κατάργησε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες (όπως πχ αυτές που έπρεπε να γίνουν στα ΚΕΠ) θεσμοθέτησε ψηφιακές υπηρεσίες όπως το MyHealth, συνδέει την αγορά εργασίας με τα τεχνολογικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και μετατρέπει την χώρα σε πόλο υψηλής τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάψει ούτε μία στιγμή να διακηρύττει την αναγκαιότητα, αλλά και να καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες ώστε να ενισχύσει η κυβέρνηση τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του, αλλά και για να γίνει πραγματικότητα στην χώρα μας η Πράσινη ανάπτυξη» απάντησε.

«Τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζουμε θα τις εντείνουμε, θα τις κάνουμε γνωστές στην κοινωνία, θα προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο με τη συνεργασία θα δούμε τα βέλτιστα αποτελέσματα» συμπλήρωσε.

Επίσης ρωτήθηκε πως  “σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έκθεση (Bain and Company), παγκοσμίως, οι κατασκευαστές μηχανημάτων και εξοπλισμού θα έχουν σημαντικές ευκαιρίες να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους κατά 30%-50% αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και καινοτομίες στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και της βιωσιμότητας που θα αποτελέσουν και τη ραχοκοκαλιά του «εργοστασίου του μέλλοντος». Πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί κοντά σε αυτό το «εργοστάσιο του μέλλοντος» η ελληνική βιομηχανία αλλά και η κοινωνία μας;”

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα. Και ακριβώς επειδή έτσι την αντιμετωπίζουμε, τη βλέπουμε ως μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να κάνει άλματα και να ξεπεράσει, ενδεχομένως με έξυπνες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, άλλες χώρες που μπορεί να είναι μπροστά μας αυτή τη στιγμή, διότι πολύ απλά είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερους πόρους σε διάφορα πεδία πολιτικής» απάντησε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «  η  κυβέρνηση έχει αποδείξει και τη βούλησή της και την ικανότητά της να αναπτύξει αυτόν τον κλάδο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής, με σκοπό να βοηθήσει στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως στην υγεία ή τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, στις Ένοπλες Δυνάμεις, μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τον μετασχηματισμό της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας, καθώς και στην Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης. Είναι, βέβαια, και ζήτημα των πολιτών να βοηθήσουν, αλλά και των επιχειρηματιών να αποδείξουν ότι πιστεύουν στο εγχείρημα επενδύοντας χρόνο και χρήματα» .

 

 

.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή