Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κορκίδης: Ισορροπία δημοσιονομικών περιθωρίων και οικονομικών παροχών ενόψει ΔΕΘ

«Ο Σεπτέμβριος ξεκινά παραδοσιακά με τις βασικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη προετοιμάσει το νέο προϋπολογισμό, ώστε να είναι έτοιμες οι λεπτομέρειες για το «καλάθι» της ΔΕΘ, το οποίο θα «γεμίσει» αναλόγως περιθωρίων και εντός των πλαισίων που ορίζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες», επισημαίνει σε άρθρο του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Και προσθέτει: «Η επιστροφή μάλιστα της χώρας μας, μετά από 5 χρόνια, στους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2024-2025, περιορίζει τη δυνατότητα νέων παροχών, καθώς, παρά την ανάσα της αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 3%, υπάρχει η δέσμευση για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,6% και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα κατά 2,1% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, ώστε να υποχωρήσει στο 143% το ύψος του δημοσίου χρέους.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ για το επόμενο οικονομικό έτος δεν θα χαρακτηρίζονται από τη λογική νέων παροχών, αλλά από νέες παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι ισορροπημένες με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και βεβαίως τις ανάγκες της κοινωνίας. Το σχέδιο του προυπολογισμού για το νέο έτος περιλαμβάνει στοχευμένες ενισχύσεις, μείωση φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών, εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, όπως και άλλα μέτρα για ευάλωτες ομάδες. Στη διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού έχει επίσης προστεθεί η κάλυψη βασικών κατηγοριών που περιλαμβάνουν δαπάνες για εξοπλιστικά, για νέες προσλήψεις, για απονομή νέων συντάξεων, όπως και για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

Η διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού εξαρτάται επίσης από τις θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, λόγω της αύξησης των εσόδων και του πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν των στόχων που έχουν τεθεί και αναμένεται να διευκολύνουν τη τελική λήψη των αποφάσεων του πρωθυπουργού πριν τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων κατά 6,3% με επιπλέον 2,2 δις ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, φτάνοντας τα 36,9 δις ευρώ καθώς και η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος των 5,7 δις ευρώ, έναντι στόχου 1,7 δις ευρώ, τροποποιούν θετικά το αποτέλεσμα της ταμειακής βάσης. Η υπερεκτέλεση του κρατικού προυπολογισμού προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των συνολικών εσόδων, που ανήλθαν σε 43,1 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2,1% έναντι του στόχου, καθώς και από τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανήλθαν το επτάμηνο στα 39,3 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,7 δις ευρώ.

Παρά όμως τις γενικότερες βελτιώσεις που έχουν σηµειωθεί τα τελευταία χρόνια στα δηµοσιονοµικά µεγέθη της χώρας μας, το έλλειµµα τρεχουσών συναλλαγών παραµένει πολύ υψηλό και εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το πρώτο εξάµηνο του 2024 το έλλειµµα αυξήθηκε σε 6,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας τα 8,82 δις ευρώ. Η διατήρηση του ελλείµµατος στο λογαριασµό τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας σε υψηλά επίπεδα προβληματίζει σοβαρά και πρέπει να αντιµετωπιστεί µε µεταρρυθµίσεις και επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας. Με βάση την ανάλυση, το έλλειµµα στο ισοζύγιο αγαθών κινήθηκε στο 15,3% του ΑΕΠ, ενώ εξαιρουµένων των καυσίµων και πλοίων, το έλλειµµα ήταν 12,2% και το πλεόνασµα των υπηρεσιών ανήλθε στο 10% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τις άµεσες ξένες επενδύσεις σύμφωνα με την ΤτΕ η καθαρή επενδυτική θέση της Ελλάδας είναι επίσης ελλειμματική.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ, αναμένεται να ισορροπούν μεταξύ αύξησης των εισοδημάτων και μείωσης των φόρων. Βέβαιη είναι η στήριξη των συνταξιούχων με νέα αύξηση 2,5%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2025, η αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφλησης φόρων και σημειακές αλλαγές στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 11.620 από 10.920 ευρώ. Αλλαγές θα πρέπει να ανακοινωθούν στην επιδοματική πολιτική για την αναμόρφωση των επιδομάτων και την εξίσωση τρίτεκνων με πολύτεκνους, ενώ όλα δείχνουν πως θα διευρυνθούν οι δικαιούχοι ως προς την ηλικία και τα εισοδηματικά κριτήρια για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».

Η αλήθεια είναι πως το ιδανικό μείγμα δημοσιονομικών περιθωρίων και οικονομικών παροχών δύσκολα βρίσκεται με τρόπο ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων. Η καθιερωμένη επιστολή του Ε.Β.Ε.Π. στον πρωθυπουργό  ενόψει ΔΕΘ πέραν της ισορροπίας των δημοσιονομικών και των παροχών, θα αναφέρεται σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στη φορολογία, στη προτεραιότητα για επενδύσεις σε δίκτυα διανομής και αποθήκευσης ρεύματος για φθηνότερο ενεργειακό κόστος, στην ενίσχυση των εξαγωγών και την αύξηση των επενδύσεων, στη βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου σε χρόνο και χρήμα, στην αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας, σε αύξηση μισθών με ανταποδοτική εργασία και τέλος σε προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς για ένα ανταγωνιστικό μείγμα της ελληνικής οικονομίας».

 

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή