Το μυστικό για το σωστό ταμπούλι είναι να μουλιάσετε το πουργούρι μαζί με το λεμόνι. Σημαντικό επίσης είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκο μυρωδάτο μαϊντανό και να βάλετε τη σαλάτα στο ψυγείο για μίνιμουμ 1 ώρα πριν το σερβίρισμα για να σμίξουν τα αρώματα.
Συστατικά
1 φλ. ψιλό πλιγούρι (για κούπες)
2/3 φλ. κρύο νερό
½ φλ. χυμό λεμονιού
1 δέσμη ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλ. ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
½ φλ. ελαιόλαδο
½ κουταλάκι σουμάκι ή γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
4 μέτριες, σφιχτές, ώριμες ντομάτες, κομμένες σε ζάρια
αλάτι, πιπέρι
Βάζετε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το μουλιάζετε για 20 περίπου λεπτά στο κρύο νερό και το χυμό λεμονιού, μέχρι να τους απορροφήσει.
Κρατάτε παράμερα, αν θέλετε, 5-6 ωραίους κύβους ντομάτας και 1-2 φυλλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα και ανακατεύετε μέσα στο πλιγούρι όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι.
Σκεπάζετε τη σαλάτα και τη βάζετε να κρυώσει στο ψυγείο (για μίνιμουμ 1 ώρα πριν το σερβίρισμα για να σμίξουν τα αρώματα). Λίγο πριν την σερβίρετε, ανακατεύετε μέσα το λάδι.