Κατά τη διάρκεια των καυγάδων, τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) έχουν την ικανότητα να παραμείνουν ήρεμοι και να πλοηγούνται με ισορροπία, αποτρέποντας την περιττή κλιμάκωση. Πως; Με την κατανόηση μερικών παγίδων που πρέπει να αποφευχθούν.
Για παράδειγμα, δεν απορρίπτουν τα συναισθήματα του άλλου. Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα αναγνωρίζουν, κατανοούν και διαχειρίζονται τα συναισθήματα του εαυτού τους και των άλλων. Κατά τη διάρκεια των διαφωνιών, ακούν προσεκτικά τις απόψεις των άλλων ανθρώπων, δείχνουν ενσυναίσθηση για τις εμπειρίες τους αντί να τις αγνοούν.
Επιπλέον, η αναγνώριση των απόψεων των άλλων ανθρώπων και των θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων δημιουργεί ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Η απόρριψή μπορεί να οδηγήσει μόνο σε δυσαρέσκεια, θυμό και δυσκολίες επικοινωνίας.
Επιλύοντας τις συγκρούσεις με συμπόνια και συνεργασία, αυτά τα άτομα δείχνουν ότι μια υγιής σχέση απαιτεί ωριμότητα και γνήσια σύνδεση.
Μία χρήσιμη φράση
Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια διαφωνία δεν έχει να κάνει με τη νίκη ή την επιβολή της άποψής τους, αλλά με την αποτελεσματική επικοινωνία.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cognitive Science, μια από τις πιο αποτελεσματικές φράσεις για το κλείσιμο μιας διαμάχης είναι η εξής:
«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες…»
Αυτή η απλή δήλωση έχει τη δύναμη να αλλάξει εντελώς τη δυναμική μιας συζήτησης. Αντί να τροφοδοτεί την ένταση ή να ενισχύει μια άκαμπτη στάση, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ανοίγματος και περιέργειας. Εκφράζοντας ενδιαφέρον για την οπτική γωνία του άλλου, αποτρέπει τη συζήτηση από το να κλιμακωθεί σε μια σημαντική σύγκρουση.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έξι τρόποι για να βγάλεις χρήματα χωρίς να έχεις μια «κανονική δουλειά»