Η μοναξιά μπορεί να εισχωρήσει διακριτικά στη ζωή μας όσο περνά η ηλικία, σαν ένας ήσυχος εισβολέας. Και δεν είναι πάντα εύκολο να το εντοπίσουμε.
Τα σημάδια μπορεί να κρύβονται στις καθημερινές συνήθειες, που αλλάζουν διακριτικά όσο περνούν τα χρόνια. Αλλά η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των συνηθειών μπορεί να μας βοηθήσει να παρέμβουμε, διασφαλίζοντας ότι εμείς, οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς μας δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το βάρος της μοναξιάς.
Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, 5 συνήθειες που αποκαλύπτουν ότι κάποιος σταδιακά γίνεται πιο μοναχικός καθώς μεγαλώνει.
1) Λιγότερη κοινωνική αλληλεπίδραση
Όλοι έχουμε τις στιγμές της μοναξιάς μας, αλλά όσο μεγαλώνουμε, αν παρατηρήσουμε ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο επιλέγει όλο και περισσότερο να είναι μόνος αντί να περνά χρόνο με άλλους, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μοναξιάς που επικρατεί.
Δεν πρόκειται για περιστασιακές υποχωρήσεις στη μοναξιά για αναζωογόνηση. Πρόκειται για τη σταθερή προτίμηση της απομόνωσης από την κοινωνική αλληλεπίδραση. Α ναι, μπορεί να το δεις και στον εαυτό σου…
2) Αδιαφορία για αγαπημένες δραστηριότητες
Μπορεί να σου άρεσε η κηπουρική. Η αίσθηση του εδάφους, η μυρωδιά των λουλουδιών, η χαρά του να βλέπεις κάτι να μεγαλώνει από έναν μικροσκοπικό σπόρο.
Αλλά έχασες το ενδιαφέρον σου για αυτό. Μπορεί να είναι ένα κοινό σημάδι της μοναξιάς. Όταν κάποιος αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε, μπορεί να είναι ένδειξη ότι νιώθει απομονωμένος.
Για εσένα ήταν ο κήπος σου. Για άλλους, μπορεί να είναι η εβδομαδιαία λέσχη βιβλίων, οι καθημερινές τους βόλτες ή οι συνεδρίες ζωγραφικής.
3) Αυξημένη online δραστηριότητα
Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή και δεν είναι ασυνήθιστο να περνάμε σημαντικό χρόνο στο διαδίκτυο. Αλλά όταν η διαδικτυακή δραστηριότητα κάποιου αρχίζει να αντικαθιστά τις αλληλεπιδράσεις στον πραγματικό κόσμο, θα μπορούσε να είναι σημάδι μοναξιάς.
Ο υπερβολικός χρόνος σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή η ενασχόληση με διαδικτυακές δραστηριότητες εις βάρος των σχέσεων της πραγματικής ζωής μπορεί να είναι μια προσπάθεια κάλυψης ενός κενού κοινωνικής σύνδεσης.
Είναι σαν να αναζητούν παρέα, αλλά σε έναν χώρο που συχνά παρέχει μόνο μια σύνδεση σε επιφανειακό επίπεδο.
4) Αυξημένη νοσταλγία
Μπορεί να παρατήρησες ότι αναπολείς συχνά το παρελθόν. Παλιές αναμνήσεις, προηγούμενες εμπειρίες και ένα μυαλό που ανατρέχει συνεχώς σε περασμένες μέρες.
Η αυξημένη αίσθηση νοσταλγίας μπορεί συχνά να είναι ένδειξη μοναξιάς. Είναι σαν το παρόν να μην ικανοποιεί αρκετά, έτσι το άτομο αναζητά παρηγοριά στο παρελθόν.
Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο φαίνεται να ζει περισσότερο στο παρελθόν παρά στο παρόν, μπορεί να είναι μια κραυγή για συντροφιά ή σύνδεση. Ενθαρρύνετέ τους να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους μαζί σας, αλλά και βοηθήστε τους να βρουν χαρά και πληρότητα στο παρόν.
5) Υπερδέσμευση με την δουλειά
Μπορεί να πιστεύετε ότι κάποιος απασχολημένος με τη δουλειά ή αφοσιωμένος σε ένα χόμπι δεν έχει χρόνο να νιώσει μόνος. Αλλά μερικές φορές, αυτή η υπερβολική δέσμευση μπορεί να είναι σημάδι υποβόσκουσας μοναξιάς.
Όταν οι άνθρωποι ρίχνονται με τα μούτρα στη δουλειά, μπορεί συχνά να είναι μια προσπάθεια να καλύψουν ένα κενό ή να αποσπάσουν την προσοχή τους από τα συναισθήματα της απομόνωσής τους. Είναι σαν να προσπαθούν να ξεπεράσουν τη μοναξιά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τα συναισθήματά σας. Σε προλαβαίνουν αργά ή γρήγορα.
Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος μένει συνεχώς αργά στη δουλειά ή τα χόμπι του καταναλώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο του, ίσως αξίζει να τον τσεκάρετε. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερα από ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα τους. Μπορεί να χρειαστούν έναν φίλο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ghost jobs: Γιατί οι εταιρίες δημοσιεύουν… ψεύτικες αγγελίες για θέσεις εργασίας. Το έχεις παρατηρήσει;