Πολλοί από εμάς μάθαμε ως παιδιά να λέμε «συγγνώμη» κάθε φορά που στεναχωρούσαμε κάποιον. Ως ενήλικες, αυτή η φράση συχνά δεν μεταφέρει μια γνήσια ή αποτελεσματική λέξη. Πολλοί άνθρωποι ζητούν συγγνώμη όταν είναι περιττό ή ακατάλληλο, οδηγώντας σε αναγκαστικές ή ανειλικρινείς συγγνώμες.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη; Φυσικά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μια συγγνώμη δεν είναι απαραίτητη. Και θα μπορούσε ακόμη και να είναι επιβλαβής. Εδώ είναι 4 τέτοια σενάρια.
1. Δεν έκανες τίποτα λάθος
Φράσεις όπως «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι» ή «Λυπάμαι που πληγώθηκες» δεν είναι γνήσιες συγγνώμες. Υπονοούν ότι το άτομο που ζητά συγγνώμη δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη– κάτι που είναι απαραίτητο για μια ουσιαστική συγγνώμη. Αν δεν πιστεύετε ότι κάνατε λάθος, δεν χρειάζεται να ζητήσετε συγγνώμη. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι ζητούν συγγνώμη για να είναι ευγενικοί, ακόμα και όταν δεν έχει διαπραχθεί κάτι κακό.
Αντί να ζητήσετε συγγνώμη, ζητήστε διευκρινίσεις. Ρωτήστε τους άλλους τι πιστεύουν ότι κάνατε λάθος. Αν διαφωνείτε, να είστε ειλικρινείς.
2. Δεν γνωρίζετε τις επιπτώσεις του λάθους σας
Αν αναγνωρίζετε το λάθος σας και μπορείτε να το παραδεχτείτε, αλλά διστάζετε να ακούσετε για τις επιπτώσεις του στο άλλο άτομο, είναι καλύτερο να παραλείψετε τη συγγνώμη. Η συγγνώμη σας δεν θα είναι γνήσια αν δεν είστε έτοιμοι να κατανοήσετε ή να αποδεχτείτε πώς οι πράξεις σας επηρέασαν τον άλλο.
Αντί να ζητήσετε αμέσως συγγνώμη, αφιερώστε χρόνο για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Πώς νιώθετε γνωρίζοντας ότι επηρεάσατε αρνητικά αυτό το άτομο; Τα συναισθήματα σύγχυσης, θυμού, απογοήτευσης και ενοχής είναι συνηθισμένα όταν οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Μπορείτε να αναλύσετε αυτά τα συναισθήματα; Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για ενσυναίσθηση.
3. Χρειάζεσαι Περισσότερο Χρόνο
Ως παιδιά, συχνά μας διδάσκουν να ζητάμε αμέσως συγγνώμη. Ωστόσο, ως ενήλικες, μπορεί να χρειαστούμε χρόνο για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας πριν ζητήσουμε συγγνώμη. Αν βιαστείτε να ζητήσετε συγγνώμη χωρίς να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, μπορεί να προβάλετε αυτά τα συναισθήματα στο άλλο άτομο. Αν αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε, ίσως να είστε σε καλύτερη θέση να αναγνωρίσετε το λάθος σας και τον αντίκτυπό του.
Αντί να πείτε «Λυπάμαι», μπορείτε να πείτε «Το λαμβάνω αυτό σοβαρά υπόψη και θέλω να του δώσω τον χρόνο και την προσοχή που του αξίζει. Μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου όταν είμαι έτοιμος να μιλήσω;».
4. Περιμένεις Συγχώρεση
Η συγγνώμη δεν εγγυάται… συγχώρεση. Δεν είναι μια ανταλλαγή. Ενώ μπορεί να ζητήσετε μια ειλικρινή συγγνώμη, το άλλο άτομο έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα σας συγχωρήσει ή όχι. Μπορεί να μην είναι σε θέση να σας συγχωρήσει, ακόμα κι αν το θέλει. Αν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να κερδίσετε ή να λάβετε συγχώρεση μέσω μιας συγγνώμης, είναι καλύτερο να μην ζητήσετε συγγνώμη.
Αντί να ζητήσετε συγγνώμη, ρωτήστε το άτομο τι χρειάζεται από εσάς για να επιδιορθώσετε τη σχέση. Μπορείτε να πείτε: «Τι χρειάζεσαι από εμένα;» ή «Τι θέλεις να δεις από εμένα στο μέλλον;».