Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Άγχος και Υγεία – Ποια Όργανα Επηρεάζει Περισσότερο το Στρες

Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Άγχος και Υγεία – Ποια Όργανα Επηρεάζει Περισσότερο το Στρες


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πολύ απαιτητικός και ταραχώδης με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων με υψηλά επίπεδα στρες αυξάνεται συνεχώς.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να το ελέγξουν, με συνέπεια να υποφέρουν από χρόνιο στρες που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους.

Είναι αποδεδειγμένο ότι το άγχος δεν αποτελεί μία αποκλειστικά ψυχολογική κατάσταση.

Αντίθετα, το παρατεταμένο στρες σωματοποιείται επηρεάζοντας τα όργανα και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας και καταλήγει να απειλεί την υγεία μας.

 

Συγκεκριμένα, τα όργανα που «χτυπάει» πρώτα το στρες είναι:

Το δέρμα

Το στρες κάνει το σώμα να αντιδρά με το σχηματισμό φλεγμονών, οι οποίες ευθύνονται για τη φραγή των πόρων του δέρματός σας.

Αυτή η φραγή μπορεί να κάνει το δέρμα ερυθρό ή ερεθισμένο, προκαλώντας τη συγκέντρωση λιπαρότητας στο πρόσωπο.

Επομένως, το στρες μπορεί να αποτελεί την αιτία της ακμής.

Οι πνεύμονες

Η λειτουργία των πνευμόνων σας μπορεί να αποδυναμωθεί από το στρες, μειώνοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ανακάλυψε ότι το στρες θα μπορούσε να σχετίζεται με το άσθμα που προκύπτει από την αποδυνάμωση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Η καρδιά

Η συνεχής κατάσταση της έντασης που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος και τα τριγλυκερίδια στο κυκλοφορικό σας.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που υπέφεραν από χρόνιο στρες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιακού ρυθμού.

Η συνεχής κατάσταση της έντασης που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος και τα τριγλυκερίδια στο κυκλοφορικό σας.Η συνεχής κατάσταση της έντασης που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος και τα τριγλυκερίδια στο κυκλοφορικό σας.

Τα μάτια

Μια μελέτη αναφέρει ότι το υπερβολικό σωματικό και συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο γύρω από τα μάτια καθώς πιέζει ένα μικρό μυ του οποίου η λειτουργία είναι να ανοίγει και να κλείνει τα βλέφαρα.

Εκτός από αυτό, το στρες σχετίζεται με τις φλεγμονές των ματιών και τη θολή όραση.

Το συκώτι

Η συγκέντρωση των ορμονών του στρες μπορεί να μεταβάλει ορισμένα κύτταρα που παράγονται από το συκώτι, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταστροφή ηπατοκυττάρων που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες του ήπατος.

Ο εγκέφαλος

Το υπερβολικό στρες αυξάνει την παραγωγή μιας ορμόνης του σώματος που ονομάζεται κορτιζόλη.

Τα υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη.

Νεφρά

Όταν αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης λόγω του στρες, τα νεφρά σας εκκρίνουν φωσφορικό άλας το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση των μυών, διαταραχές στα οστά όπως ραχίτιδα και άλλα.

Το εντερικό σύστημα

Η υγεία των εντέρων έχει άμεση σχέση με τη συνολική υγεία του σώματός σας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να φροντίζετε το παχύ σας έντερο και ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα.

Όταν είστε στρεσαρισμένοι, μπορεί να παρουσιάσετε προβλήματα στο παχύ έντερο όπως αέρια, πόνους στην κοιλιακή χώρα και φλεγμονές.


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή