Χοληστερίνη: 5 λαχανικά που τη μειώνουν
Στην Ευρώπη σχεδόν το 20% των ανθρώπων έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL), σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις. Ένα από τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείρισή της, είναι η διατροφή. Πράγματι, ορισμένα λαχανικά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL.
Από τη Χρύσα Μαστροδήμου, Φαρμακοποιό
Σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η χοληστερόλη δεν είναι εγγενώς κακή για τον οργανισμό. Είναι ένα ακόμη απαραίτητο λιπίδιο, καθώς αποτελεί δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών και εμπλέκεται και στη σύνθεση ορισμένων ορμονών. Είναι η περίσσεια της κακής χοληστερόλης -που ονομάζεται επίσης LDL- που δημιουργεί προβλήματα.
Όταν υπάρχει υπερβολική χοληστερόλη LDL στον οργανισμό, αυτή εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων και προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας τους, καθώς και μείωση της διαμέτρου τους λόγω σχηματισμού αθηρωματικών πλακών. Αυτός ο συνδυασμός ευνοεί την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, αρτηρίτιδας των κάτω άκρων και πολλών άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ποιο επίπεδο δεν πρέπει να ξεπεραστεί;
Μέσω εξετάσεων αίματος, διερευνώνται τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά είναι η LDL (κακή χοληστερόλη), η HDL (καλή χοληστερόλη) και το 1/5 του επιπέδου των τριγλυκεριδίων (άλλος τύπος λιπιδίου που κυκλοφορεί στο αίμα). Ωστόσο, αυτός ο «κανόνας» των φυσιολογικών τιμών τους ποικίλλει ανάλογα με τη γενική κατάσταση ενός ατόμου και ορισμένους άλλους παράγοντες όπως το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα.
Αναλυτικά, το επίπεδο της LDL δεν πρέπει να ξεπερνά τα 160 mg/dl και ιδανικά πρέπει να είναι από 100 mg/dl και κάτω, τα τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dl, ενώ η HDL πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 mg/dl.
Καθημερινά ανακαλύπτονται όλο και περισσότερα στοιχεία για το τι επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου, από τη γενετική προδιάθεση έως τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Πλέον αποδεικνύεται πως τα γονίδια παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη χοληστερόλη και έτσι, ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν την υψηλή χοληστερόλη.
Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που θα λέγαμε πως είναι «όπλα» κατά της υψηλής χοληστερόλης. Μπορείτε λοιπόν να τα εισάγετε στο μενού σας για να διασφαλίσετε την υγεία του οργανισμού σας ή ακόμη και για να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία φαίνεται να παίζουν ένα προστατευτικό ρόλο στην καρδιά: Φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυλλικό οξύ κ.λπ.
Ταυτόχρονα, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Συχνά, ο κόσμος αποφεύγει τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ωστόσο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C. Προστατεύουν λοιπόν από καρδιακές παθήσεις, βοηθούν την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και έτσι συνεισφέρουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση των λιπιδίων μέσω του εντέρου και τελικά βοηθούν έμμεσα στη μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον, μερικά λαχανικά που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες εκτός από το σπανάκι, είναι τα καρότα, το λάχανο και τα σέσκουλα.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα άλλο λαχανικό-σύμμαχος για τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης. Εκτός από τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και βιταμίνης C που περιέχει, είναι και μια σημαντική πηγή βήτα-καροτίνης. Η βήτα-καροτίνη βοηθά ιδιαίτερα στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων.
Τέλος, όλα τα παραπάνω τα λαχανικά είναι γνωστό ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση διάφορων φλεγμονών του οργανισμού.
Μήπως ήρθε η ώρα κι εσείς να βάλετε περισσότερο αυτά τα λαχανικά στη καθημερινή διατροφή σας;