Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γιατί Είναι Δύσκολο να Ξεπεραστούν τα Παιδικά Τραύματα;

Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Γιατί Είναι Δύσκολο να Ξεπεραστούν τα Παιδικά Τραύματα;


Τα παιδικά τραύματα είναι ένας όρος με τον οποίο όλοι είμαστε εξοικειωμένοι αφού είναι «αόρατοι» εχθροί έχουν που την ρίζα τους σε καταστάσεις που βιώσαμε στα πρώιμα χρόνια της ζωής μας και τις περισσότερες φορές είναι καλά καμουφλαρισμένα και σχεδόν αόρατα και πάντα βρίσκουν τρόπο να έρχονται στην επιφάνεια και να καθορίζουν την ζωή μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Τις περισσότερες φορές δεν γίνονται καν αντιληπτά και αυτό οφείλεται στο ότι τα τραυματισμένα άτομα αργούν να συνειδητοποιήσουν την πηγή του πόνου τους.

Τα παιδιά δεν έχουν κανένα πλαίσιο αναφοράς όταν συμβαίνουν τραυματικές εμπειρίες, με αποτέλεσμα να βλέπουν την πραγματικότητα σαν κάτι το κανονικό, ειδικά αν οι γονείς τους είναι η πηγή της αγωνίας τους.

Συχνά, κάτι που συμβαίνει πολύ αργότερα, όταν βρεθούν σε υγιέστερες οικογένειες ή όταν μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά, τότε είναι που βλέπουν πόσο επιζήμια ήταν η παιδική τους ηλικία.

Δυστυχώς, όσο περισσότερο ένα άτομο περιμένει να δεχθεί βοήθεια, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επούλωσή του αφού ένα παιδικό τραύμα μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται ορισμένα γονίδια.

Επίσης μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, ενισχύοντας την ανταμοιβή που νιώθει κάποιος όταν χρησιμοποιεί ναρκωτικά ή αλκοόλ και κάνοντας πιο πιθανή την εξάρτηση.

Το τραυματισμένο πρόσωπο αργεί να συνειδητοποιήσει την πηγή του πόνου τουΤο τραυματισμένο πρόσωπο αργεί να συνειδητοποιήσει την πηγή του πόνου του

Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν επίπονη την ιδέα της επιστροφής στο παρελθόν.

Άλλοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να το κάνουν, αλλά θεωρούν ότι είναι αδύνατο να λύσουν το συνονθύλευμα των εμπειριών της παιδικής ηλικίας συνεπώς το μόνο που απομένει είναι μια πλωτή αίσθηση άγχους με τον πόνο να γίνεται δύσκολο να εξαλειφθεί όταν η πηγή δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Συχνά ένα πρόσωπο προσπαθεί να βρει σε άλλους αυτό που έλειπε από τη ζωή του, σε μια προσπάθεια να διορθώσει το παρελθόν ή μπορεί να ζητά την έγκριση μέσω της εξάρτησης και να κάνει οτιδήποτε για να διατηρήσει την ειρήνη ή να κερδίσει την αγάπη των άλλων συνεπώς αντί να αποτιμά τις δικές του ανάγκες, ξοδεύει την ενέργειά του προσπαθώντας να γίνει άξιος της αγάπης των άλλων, συχνά δεχόμενο περαιτέρω κακοποίηση κατά τη διαδικασία.


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή