Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μαγειρική: Γιατί η καλή ψυχική υγεία ξεκινά από την κουζίνα

spot_img

Ψυχολογία

Μαγειρική: Γιατί η καλή ψυχική υγεία ξεκινά από την κουζίνα


Από τη μαγειρική ως τη στιγμή της δοκιμής, το φαγητό έχει πολλά να προσφέρει. Χαρά, συγκίνηση και νέες εμπειρίες είναι μόνο μερικά από αυτά. Είναι το επίκεντρο γιορτών και διακοπών, ένας τρόπος να συνδεθούμε με τους άλλους και σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα μια εξαιρετική συνήθεια για την ψυχική μας υγεία.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν τακτικά στο σπίτι (αντί να τρώνε έξω ή να παραγγέλνουν φαγητό) τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες. Πλέον όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι συνήθειες στην κουζίνα μπορούν να έχουν οφέλη και για την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με επιστημονική μετά-ανάλυση του NIH, που εξέτασε δεδομένα από 11 μελέτες σχετικά με τα οφέλη της μαγειρικής για την ψυχική υγεία, οι «παρεμβάσεις μαγειρέματος» μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση, να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη γενική ψυχολογική ευεξία.

Τι είναι λοιπόν η «μαγειρική παρέμβαση»; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πρόκειται απλά για έναν όρο που αναφέρεται στην προσθήκη δομής ή καινοτομίας στη ρουτίνα σας — όπως για παράδειγμα ακολουθώντας μια συνταγή, ξεκινώντας μια εβδομαδιαία βραδιά μαγειρικής ή παρακολουθώντας μαθήματα.

Γιατί μας κάνει καλό η μαγειρική;

Είναι μια συνήθεια που μπορεί να μας βγάλει από την ρουτίνα και να ανακατευθύνει την προσοχή μας σε μια απτή δραστηριότητα, η οποία μεταβάλλει την ψυχική μας κατάσταση. Εν ολίγοις, μας γειώνει και μας προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, γι’αυτό πολλοί την βλέπουν ως μια πρακτική mindfulness.

Περαιτέρω έρευνες δείχνουν επίσης ότι το μαγείρεμα ενεργοποιεί τις εκτελεστικές λειτουργίες —σχεδιασμό, ευέλικτη σκέψη και έναρξη εργασιών— γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις μαγειρικής εμφανίζονται συχνά στην εργοθεραπεία.

Η διατροφή από μόνη της παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Δεδομένου ότι έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στα συστατικά, έχουμε την ευκαιρία να αποφύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την υπερβολική πρόσληψη νατρίου, ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με φλεγμονές και πιθανές διαταραχές της διάθεσης.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, καλό είναι να δίνετε έμφαση σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά: φυλλώδη πράσινα λαχανικά και αβοκάντο για μαγνήσιο, λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο και καρύδια για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα — και τα δύο βασικά για την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης. Παράλληλα η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (η έρευνα δείχνει τέσσερα έως έξι) συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή.

Τι ισχύει για την αρτοζαχαροπλαστική;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δομή που ακολουθούμε στην αρτοζαχαροπλαστική — συγκεκριμένες μετρήσεις και σειρά ενεργειών βήμα-βήμα — μπορεί να είναι καταπραϋντική. Ενώ η μαγειρική εξακολουθεί να έχει συνταγές που απαιτούν συγκεκριμένες ποσότητες συστατικών, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο πειραματισμού. Η αρτοζαχαροπλαστική έχει πιο δομημένο χαρακτήρα και, κατά συνέπεια, μπορεί να μετατραπεί σε μια διαλογιστική πρακτική.

Τόσο η αρτοζαχαροπλαστική όσο και η μαγειρική προσφέρουν διαλογιστικά και δημιουργικά οφέλη, αλλά η πρώτη μπορεί να είναι πιο ελκυστική για όσους βρίσκουν “καταφύγιο” στη δομή και την ακρίβεια.

Η πρόθεση το μυστικό συστατικό

Εάν θέλετε να απολαύσετε τη διαδικασία στο έπακρο και να επωφεληθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, τότε μαγειρέψτε με πρόθεση. Εφαρμόστε τη μέθοδο mise en place: τακτοποιήστε ό,τι δεν χρειάζεστε, βάλτε όλα τα υλικά μπροστά σας και οργανώστε τα πριν ξεκινήσετε.

Και μην ξεχνάτε να “εμπλέκετε” τις αισθήσεις σας. Αφιερώστε ένα λεπτό για να μυρίσετε την ρίγανη ενώ μαγειρεύετε ή τα γευστικά αρώματα που αναδύονται από το φαγητό που ετοιμάζετε. Όταν έρθει η ώρα να φάτε, αναγνωρίστε αυτό που μόλις καταφέρατε. Το αίσθημα ικανοποίησης είναι επίσης σημαντικό για την ψυχική υγεία.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


Πηγή

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή