Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι Παρενέργειες των Νοθευμένων Ποτών

Εξαρτήσεις

Οι Παρενέργειες των Νοθευμένων Ποτών


Δυστυχώς η νόθευση των αλκοολούχων ποτών είναι μια πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο με κάποιες χώρες να έχουν τα ηνία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει χώρα με ποτά καθαρά στο 100% τους.

Η νόθευση σε κάποιες περιπτώσεις έχει σαν στόχο τη βελτίωση της γεύσης ή της όψης του ποτού, αλλά σε κάποιες άλλες είναι αποτέλεσμα χρήσης φτηνών μεθόδων απόσταξης και επεξεργασίας.

Οι πρόσθετες ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι το νερό, διάφορες χρωστικές και αρωματικές ουσίες και η μεθανόλη.

Το νερό είναι το πιο «αθώο» από όλα καθώς το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα όταν το ποτό καταναλωθεί.

Ως αποτέλεσμα, ο καταναλωτής αντέχει να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες ποτού παραμένοντας νηφάλιος μέχρι να αρχίσει να «τον πιάνει» η αλκοόλη.

Κι ενώ οι αρωματικές και οι χρωστικές ουσίες μπορεί να έχουν διάφορες παρενέργειες, την σοβαρότερη ζημιά στην υγεία φαίνεται να κάνει η μεθανόλη που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Η μεθανόλη χρησιμοποιείται σήμερα ως διαλύτης για διάφορους σκοπούς.

Η συγκέντρωσή της μπορεί να αυξηθεί στα αλκοολούχα ποτά ως αποτέλεσμα χρήσης φτηνών μηχανημάτων απόσταξης και κάθαρσης κατά την παραγωγή του ποτού, η οποία είναι συνήθως μαζική.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο μέσο, ώστε η επίδραση της αλκοόλης στο νευρικό σύστημα να αυξηθεί κι έτσι ο καταναλωτής να νιώσει πιο έντονα την καταστολή.

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση μεθανόλης ισοδυναμεί με δηλητηρίαση.

Τα αρχικά συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι η μείωση του άγχους, η έντονη ζαλάδα και ο πονοκέφαλος, η τάση για εμετό, ο λήθαργος, διάφορα προβλήματα στα μάτια, όπως θολή όραση, ο ιδρώτας και στο τέλος η απώλεια των αισθήσεων.

Όταν η ποσότητα της συγκέντρωσης μεθανόλης ατο αίμα είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη σχετίζονται με την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, με βλάβες στα νεύρα, τον εγκέφαλο και το συκώτι, με νεφρική ανεπάρκεια και διαταραχές στην όραση που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε μόνιμη τύφλωση.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μεθανόλη είναι δύσκολο να διακριθούν αρχικά γιατί μοιάζουν με εκείνα μιας συνηθισμένης υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μεθανόλη είναι δύσκολο να διακριθούν αρχικά γιατί μοιάζουν με εκείνα μιας συνηθισμένης υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μεθανόλη είναι δύσκολο να διακριθούν αρχικά γιατί μοιάζουν με εκείνα μιας συνηθισμένης υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Χρειάζεται να περάσουν 12-24 ώρες για να εκδηλωθούν σε όλο τους το φάσμα.

Πρόληψη

Στην πράξη δεν είναι εύκολο να γνωρίζει πάντα κανείς ότι αυτό που του σερβίρουν δεν είναι νοθευμένο.

Πολλές φορές ένα νοθευμένο ποτό μπορεί να το καταλάβει κανείς και από τη γεύση.

Υπάρχουν όμως κάποια προληπτικά μέτρα, όπως η αποφυγή της κατάχρησης αλκοόλ και η σωστή επιλογή του προμηθευτή από τον οποίο θα ζητήσει κανείς το ποτό του.

Επίσης, η κατανάλωση ποτού καλό είναι να γίνεται από σφραγισμένα μπουκάλια που μόλις έχουν ανοιχθεί μπροστά στον καταναλωτή, όπως επίσης και κανένα είδος ποτού δεν θα πρέπει να ανακατεύεται με άλλο ούτε να καταναλώνεται με άδειο στομάχι. 

 


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή