Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Διαμαρτυρία ΠΕΝΕΝ για εστίες μόλυνσης στα Φέριμποτ Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα

Για εστίες μόλυνσης στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα – Λευκίμμη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), καθώς, όπως αναφέρει, πληρώματα και οι επιβάτες αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τη συσσώρευση σκουπιδιών στα πλοία κατά τη διάρκεια των δρομολογίων, φαινόμενο το οποίο διαρκεί ακόμα και για μέρες.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί μια επικίνδυνη πηγή μόλυνσης, σημειώνει η ΠΕΝΕΝ, ενώ καταλογίζει έλλειψη παρέμβασης από τους πλοιοκτήτες, τις λιμενικές υπηρεσίες και τις αρχές της περιοχής.

Η ΠΕΝΕΝ αποδίδει το πρόβλημα σε απουσία συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και της αντιρρυπαντικής υπηρεσίας, και σημειώνει πως η κατάσταση αυτή προβλέπεται να επιδεινωθεί με την άνοδο της Θερμοκρασίας και την αύξηση των επιβατών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει:

F/B ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – Εικόνες ντροπής και εστίες μόλυνσης… – Βαριές οι ευθύνες των πλοιοκτητών, των τοπικών, υγειονομικών και Λιμενικών Αρχών

Το τελευταίο διάστημα τα πληρώματα και οι επιβάτες που μετακινούνται με τα πορθμεία της γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης είναι καθημερινά αντιμέτωποι με ένα απαράδεκτο και τριτοκοσμικό φαινόμενο.

Τα σκουπίδια που συλλέγονται κατά την διάρκεια των δρομολογίων παραμένουν στα πλοία για 2, 3 και 4 ημέρες αποτελώντας μια επικίνδυνη εστία μόλυνσης.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση εξελίσσεται εν γνώσει των πλοιοκτητών, των λιμενικών υπηρεσιών, αλλά και των αρχών της περιφέρειας και των δήμων.

Ως φαίνεται κανένας από αυτούς δεν έχουν έως τώρα παρέμβει για να δώσουν την απαιτούμενη λύση.

Διευκρινίζουμε ότι έως τα περασμένα Χριστούγεννα τα σκουπίδια των πλοίων μεταφέρονταν σε ειδικούς κάδους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από εκεί στην ανακύκλωση.

Προφανώς διαφορές και αντιθέσεις μεταξύ του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας και της αντιρρυπαντικής υπηρεσίας διαμόρφωσαν την άθλια σημερινή εικόνα. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας και της μεγάλης αύξησης επιβατών – οχημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ήδη η δυσοσμία είναι αισθητή και εγκυμονεί  ο κίνδυνος στα πλοία να κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα τρωκτικά και με τον τρόπο αυτό η υγεία των Ναυτεργατών και των επιβατών να τεθεί σε κίνδυνο.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του ΥΕΝ, της υγειονομικής υπηρεσίας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και των αρχών του λιμανιού για να δοθεί εδώ και τώρα η ενδεδειγμένη λύση.

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή